“Zika-virus houdt verband met geboorteafwijkingen”

Microcefalie wordt in verband gebracht met het zika-virus

Het zika-virus wordt in verband gebracht met microcefalie (onderontwikkelde hersens)

Het was tot nog toe onduidelijk of het zika-vrus verantwoordelijk mocht worden gehouden voor, vooral, hersenafwijkingen  bij pasgeborenen, maar nieuw onderzoek zou hebben uitgewezen dat het virus bij zwangere vrouwen abnormaliteiten zou veroorzaken. Sommige van die afwijkingen zouden tot nu toe niet in verband zijn gebracht met het zika-virus. De wetenschappers onderzochten 88 zwangere vrouwen, waarvan 72 waren besmet met het virus in diverse fases van de zwangerschap  

De onderzoekers, afkomstig van de universiteit van Californië in Los Angeles en van het Fiocruz-instituut in Brazilië, vonden dat bij 29% van de vrouwen met het zika-virus ernstige afwijkingen werden gevonden, zoals het afsterven van de vrucht, te weinig vruchtwater, groeibeperkingen en schade aan het centrale zenuwstelsel met in sommige gevallen blindheid van de pasgeborene tot gevolg. “We verbonden een sterke band tussen zika en geboorteafwijkingen die nog niet eerder gevonden waren”, zeg onderzoekster Karen Nielsen. “We zagen problemen met de zwangerschap of de vrucht bij acht weken, 22 weken, 25 weken en bij 35 weken. Zelfs als de foetus niet is aangedaan tast het virus de moederkoek aan, zo lijkt het, hetgeen kan leiden tot de dood van de vrucht.”
De onderzoekers bekeken tussen september 2015 en februari 2016 bloed- en urinemonsters van de 88 zwangere vrouwen van een ziekenhuis in Rio de Janeiro die uitslag hadden, een kenmerk van zika-besmetting. 72 bleken besmet. 42 vrouwen die besmet waren en alle 16 niet besmette vrouwen werden geëchood. De rest van de vrouwen wilde dat niet. Bij twaalf van de besmette vrouwen bleek er iets mis te zijn, tegen bij geen enkele van de onbesmette vrouwen. Bij het eind van de studie waren er zes zuigelingen levend geboren en was de juistheid van de bevindingen op basis van de echo’s bevestigd. Twee foetussen stierven in de baarmoeder. Van de zes waren er twee onder gewicht, een op normaal gewicht maar met een ernstige vorm van microencefalie (onderontwikkelde hersens). Zowel deze baby als die met te laag gewicht hadden misvormingen aan de ogen die zouden kunnen duiden op blindheid. Een vierde kind werd gehaald via een keizerssnee vanwege te weinig vruchtwater in de baarmoeder. Dat kind leek zich na aanvankelijke problemen gezond te ontwikkelen. De twee andere baby’s, die een normale echo hadden, bleken gezond.

Nielsen: “Tot nu toe is dit de eerste studie van zikabesmetting bij zwangerschap.” Volgens Nielsen heeft dit onderzoek meteen ook het idee onderuit gehaald dat de aandoeningen zouden kunnen zijn veroorzaakt door bestrijdingsmiddelen tegen muggen die in Brazilië worden gebruikt. Ik snap eerlijk gezegd niet hoe ze dat heeft aangetoond, maar hopelijk heeft ze afdoende bewijs.
Voorlopig is dit de eerste studie die een verband legt tussen het zika-virus en afwijkingen bij zwangerschappen en de vruchtontwikkeling, maar Nielsen erkent dat de onderzoeksgroep klein is. De onderzoekers zetten hun studie voort. Ook is de gekozen methode om de besmetting aan te tonen niet waterdicht, omdat een betrouwbare antilichaamtest voor het virus nog niet voorhanden is (antilichamen zijn specifieke afweermoleculen die de besmetting met een bepaalde ziekte aantonen). Nu testen mensen die de knokkelkoorts hebben gehad met antilichamen ook positief op het zika-virus, vandaar dat de onderzoekers de polymerasekettingreactie hebben gebruikt om het zika-virus in de bloed- en urinemonsters aan te tonen, een methode om het virus-DNA te vermeerderen. Bij die methode is het virus alleen een paar dagen na de besmetting aan te tonen. Er valt dus nog wel wat te verbeteren aan het onderzoek.

Bron: Science Daily

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.