Google patst met processor met 72 kwantumbits

Google ontwikkelt kwantumprocessor met 72 bits

De Stoppelden met maar liefst 72 kwabits (afb: Google)

Kwantumcomputers zouden wat kunnen, maar voorlopig is het nog alleen maar martelen met die dingen. Het aantal kwantumbits op een processor is nog steeds heel bescheiden en daarmee de prestaties. Google schijnt nu een chip ontwikkeld te hebben met maar liefst 72 kwantumbits. Tot nu beschikte het bedrijf over een kwantumcomputer met maar liefst negen kwabits.

De Googleaars hopen het nieuwe monster nu een berekening te laten maken die onmogelijk zou zijn te maken met de suffe oude technologie. Daarvoor zouden vijftig kwabits de magische grens zijn, maar het is nog niet zo simpel om zoveel onstabiele bits in het gareel te krijgen zodat die iets zinnigs doen.
“We beginnen nu met het testen”, zegt John Martinis, naast medewerker van Google ook werkzaam aan de universiteit van Californië in Santa Barbara. “Met wat we nu weten zijn we zeer optimistisch.” Met een paar maanden zou er resultaat moeten zijn, denkt hij. De chip is Bristlecone genoemd omdat die lijkt op de schubben van een dennenappel.

Ook IBM

Google is een van de bedrijven die zich heeft geworpen op de kwantumcomputer. IBM heeft november vorig jaar gemeld dat het een 50-bits-kwantumcomputer uitprobeert en Intel kondigde in januari er een van 49 kwabits aan. Maak Amerika weer geweldig. Trump kan tevreden zijn.

Bron: Science News

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.