Maankern zelfde samenstelling als aardkern

Maankern

Een doorsnee van de maankern. Vermeld zijn de dichtheden en snelheden.

Zonder op de maan te zijn geweest, laat staan daar een boring te hebben verricht, hebben onderzoekers vanaf de aarde bepaald dat de vaste kern van de maan zo’n 250 km in doorsnede meet, met een samenstelling die lijkt op die van de aardkern. Daartoe maten ze bij de Europese synchrotron in Grenoble de snelheid waarmee geluid zich voortplant in ijzer onder hoge druk en temperatuur. Vervolgens vergeleken ze die uitkomsten met de seismische metingen van de Amerikaanse Apollo-missies. Dat zou de theorie versterken dat de aarde en maan oorspronkelijk een planeet zou zijn geweest.

IJzer is het belangrijkste bestanddeel van hemellichamen die op de aarde lijken. De druk in de kern is afhankelijk van de grootte. Kleinere aardachtige planeten als Mars en Mercurius (maar ook de maan), zouden een kerndruk hebben die veel lager is dan de aarde. Dat zou gevolgen hebben voor de kristalstructuur van het vaste ijzer in de aardkern. Vandaar die proeven bij het synchotron in Grenoble, waarbij ook de temperaturen werden aangehouden die er in de maankern zouden heersen. We hebben het dan over drukken tot 19 GPa (ruim 180 000 atm) en temperaturen tot 1150 K (een kleine 900 °C). De voortplantingssnelheid van het geluid wordt gemeten met behulp van röntgenstraling.
Zoals gesteld meet de vaste kern volgens de onderzoekers 250 km in diameter, met daar omheen een vloeibare laag van ongeveer 80 km, bestaand uit ijzer en zwavel. In verhouding is die vloeibare laag van de maan kleiner dan van de aarde. Deze methode om de kern van een planeet te schatten, zou ook voor Mars en andere planeten kunnen worden toegepast. De Amerikaanse ruimtevaartorganisatie NASA wil met de InSight-missie van haar Discovery-programma, waarvoor de lancering het volgend jaar zal plaatsvinden, een seismisch station op Mars installeren.

Bron: Futura-Sciences

Eén gedachte over “Maankern zelfde samenstelling als aardkern

  1. Daarom is goed onderwijs essentiel. Vooral om exact te leren denken en analyseren.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.