Valt er energie te peuren uit infraroodstraling?

Infraroodsensoren

Infraroodsensoren

Er worden allerlei ideeën bedacht om ergens energie uit te peuren, waarom zou dat niet lukken met zonnecellen die infraroodstraling (= warmtestraling) omzetten in elektrische energie? Dat is tenminste het idee van onderzoekers van de Standforduniversiteit rond Shanhui Fan.“De onmetelijkheid van het heelal is een thermodynalische bron”, zegt Fan. Daar moet meer mee te doen zijn dat het oogsten van de (voornamelijk) zichtbare zonnestraling, is zijn redenering. Hij ziet mogelijkheden energie te putten uit temperatuursverschillen tussen het ijzige heelal en de (relatief) warme aarde.
Zonnecellen zijn, vind ik, technisch gezien nog steeds uiterst vernuftige dingen, maar hebben toch een groot nadeel: ’s nachts produceren ze niets. Het idee van Fan en de zijnen is met behulp van infraroodsensoren (fotodiodes, zou je ook kunnen zeggen) ook ’s nachts energie te oogsten.
Dat is natuurlijk een leuk idee, maar de onderzoekers moeten erkennen dat ze nog ver verwijderd zijn van de realisering van dat idee. Die wat de onderzoekers noemen omgekeerde zonnecellen zouden met de middelen van nu zo’n 64 nanowatt (nano is 10-9) per vierkante meter kunnen produceren. Dat is natuurlijk bijster weinig. Je zou dan eenmiljard vierkante meter (=1000 km²) nodig hebben voor een vermogen van 64 Watt.

Volgens de onderzoekers moet het mogelijk zijn zo’n 4 W/m² te realiseren. In vergelijking met gewone zonnecellen is dat nog erg weinig (dan gaat het om 100 tot 200 W/m²), maar het begint wel ergens op te lijken. We horen wel hoe dit afloopt.

Bron: Futura-Sciences

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.