Amerikaanse commissie voor opsplitsen grote techbedrijven

Apple-dinkskesIn de VS zijn vier giganten gegroeid die volgens een Amerikaanse parlementaire commissie stevig misbruik maken van hun positie op het gebied van communicatietechniek en webdiensten. We hebben het dan natuurlijk over Facebook, Apple, Google en Amazon. De commissie stelt voor die reuzen op te splitsen of ten minste te dwingen zich niet met bepaalde terreinen bezig te houden. Dit lijkt een nieuwe ronde in de al jaren lopende discussie rond die techbedrijven .
Het is al eerder gebeurd in de geschiedenis van de VS met het oliebedrijf Standard Oil. Die strijd heeft jaren geduurd.  Een groot probleem is volgens de commissie dat die techreuzen diensten leveren aan andere bedrijven, maar tegelijkertijd daar ook mee concurreren. Zo verzamelt Google via zijn besturingssysteem voor telefoons Android gegevens over toepassingen van andere bedrijven en maakt daar vervolgens ‘klonen’ van. Apple terroriseert makers van toeps voor de iOS-telefoons en heeft een ferme greep op de muziekbranche die tegenwoordig vooral via het web loopt en megawebwinkel Amazon doet iets sooortgelijks.

Om die overheersing en belangenverstrengeling tegen te gaan wil de commissie de bedrijven verbieden op bepaalde terreinen actief te zijn. Dat zou betekenen dat die bedrijven dan onderdelen moeten verkopen. Vooralsnog zijn het nog alleen maar plannen.

Bron: de Morgen

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.