“Vetrijk dieet vertraagt veroudering hersens”

KokosolieVeroudering en hoe die te stoppen of te vertragen is tegenwoordig een belangrijk thema in het medisch onderzoek. Daarbij heeft de veroudering van hersencellen de bijzondere aandacht. Dat onderzoek levert dan soms opzienbarende resultaten op. Zo zou uit Deens onderzoek zijn gebleken dat de veroudering van hersens is af te remmen met een vetrijk dieet.

Als we ouder worden ontstaan er mankementen in ons zenuwgestel, gaan onze hersens achteruit en lopen we het risico om hersenziektes te krijgen als de ziekte van Alzheimer of Parkinson. Alzheimer schijnt op het ogenblik de snelst groeiende leeftijdsgerelateerde ziekte te zijn. Een rol in die veroudering speelt het DNA. We hebben het dan over de uitlopers van het DNA, de telomeren, die een soort bescherming geven van het DNA maar gaandeweg de levensloop steeds korter worden en we hebben het over de fouten in DNA die voortdurend gerepareerd (moeten) worden. Ook die reparatiefunctie wordt naarmate de leeftijd vordert steeds slechter uitgevoerd. Alzheimer, bijvoorbeeld, zou een relatie hebben met, ongerepareerde, DNA-schade.
Een onderzoeksproject onder aanvoering van de universiteit van Kopenhagen had de bestudering bij muizen van hun onvermogen tot schadereparatie aan DNA tot onderwerp. Bij mensen heet die ziekte het Cockayne-syndroom, waarbij kinderen vroegtijdig verouderen en overlijden als ze een jaar of tien, twaalf zijn. Muizen met die afwijking die een vetrijk dieet kregen, bleken pas later als controle-Cockayne-muizen verouderingsverschijnselen te krijgen zoals achteruitgang van gehoor en gewichtsverlies.
“Dat is goed nieuws voor kinderen met Cockayne, omdat er nu nog geen effectieve behandeling is”, zegt onderzoeker Vilhelm Bohr. “Onze studie suggereert dat een vetrijk dieet die veroudering vooruitschuift. Zo’n dieet vertraagt ook de veroudering van de hersens. Mogelijk, dus, zou zo’n dieet ook ook wat kunnen betekenen voor patiënten met Parkinson of Alzheimer.” Hersens zijn veelvraten. Een kwart van de energie-inhoud van ons voedsel gaat naar de energievoorziening van hersens.
De onderzoekers zien vooral positieve effecten op veroudering bij middellange vetzuren, zoals kokosolie. Medeonderzoeker Morten Scheibye-Knudsen: “In cellen van kinderen met Cockayne hebben we eerder aangetoond dat veroudering het resultaat is van de voortdurende activiteit van het celreparatiemechanisme. Dat put de bronnen uit en zorgt er voor dat de cel snel veroudert. We hopen dat een dieet met veel kokosolie of soortgelijke vetten een gunstig effect heeft, omdat de hersencellen dan extra brandstof krijgen en daarmee het vermogen tot reparatie.”

Bron: Science Daily

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.