Consumentenbonden EU klagen drankenbedrijven aan over emballage

Kunststofafval

Coca Cola-flessen die 100% zouden worden gerecycleerd (wat dat ook moge betekenen)

De gezamenlijke consumentenbonden verenigd in de BEUC hebben een klacht neergelegd bij de Europese Commissie over de over de valse informatie die drankfabrikanten hun klanten verschaffen over het (her)gebruik van de emballage.
Verpakkingen van (alcoholvrije) dranken afkomstige van Coca-Cola, Danone en Nestlé bevatten vaak opschriften als ‘100% recycled’ of ‘100% recycable’. Volgens het BEUC houden de drankenfabrikanten hun klanten daarmee voor de gek. De kringloopcijfers voor de verpakkingsmaterialen zijn vele malen lager dan de verkochte emballage om die bewering maar enigszins in de buurt van waar te kunnen maken, stelt BEUC. Het eist dat deze vorm van zich mooier voordoen dan je bent, het groenwassen, ophoudt.
De EU-burger drinkt per jaar gemiddeld 118 l ‘geflest’ water. Het overgrote deel daarvan zit in kunststofflessen. Van alle PET-flessen (polyetheenterftalaat), een popupulaire kunststof voor drankflessen, wordt maar de helft gekringloopt, schat Zero Waste Europe. Doppen en etiketten zijn overigens zelden gerecycleerd, waardoor die 100% hoedanook onzin is, stelt de organisatie. Volgens een recent rapport van ClientEarth, ECOS en Zero Waste Europe (dat ik=as niet kan vinden) gaat het kringlopen van kunststoffen wel vooruit, maar is er op dit terrein niet zoiets als een kringloopsysteem.

De beschuldigde bedrijven komen met de gewone onzin dat er aan gewerkt wordt enzovoort, maar de bewering op de flessen slaat helemaal nergens op. Het is nu wachten op de boetes die de Coca-Cola’s, Danones en Nestlé’s aan de broek krijgen.

Bron: the Guardian

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.