Eenvijfde van planten en dieren op Europese rode lijst met uitsterven bedreigd

Rodelijstsoorten van IUCN

De bedreigde soorten van de rode lijst van IUCN (afb: Axel Hochkirk et. al/PlosOne)

Onderzoekers rond Axel Hochkirk van de universiteit van Trier constateren op basis van onderzoek dat van de bijna vijftienduizend  plant- en diersoorten die op de rode lijst van IUCN staan (zo’n 10% van de Europese flora en fauna) bijna eenvijfde daarvan in Europa met uitsterven wordt bedreigd, voor planten zou dat zelfs 27% zijn en voor ongewervelden 24%. We hebben het dan over 2839 planten- en diersoorten. Deze getallen zijn hoger dan van het intergouvernementale platform voor biodiversiteit en ecosystemen (IPBES). Voorname oorzaken zijn territoirverlies, landbouw en vervuiling.De onderzoekers berekenden ook op basis van nieuwe gegevens dat wereldwijd zo’n twee miljoen soorten worden bedreigd met verdwijning, eerder dan de eenmiljoen soorten waar het IPBES op uitkomt. Overigens moeten de onderzoekers erkennen dat ze nog steeds te kampen hebben met ‘witte plekken’.

Veel soorten, vooral de ongewervelde dieren, zijn nog nauwelijks beschreven. Dan valt het moeilijk een goede beoordeling te geven. “We weten nog te weinig om een verdwijning van soorten zelfs maar op te merken”, zegt Matthias Glaubrecht van de universiteit van Hamburg, die niet aan het onderzoek heeft meegedaan. “Er zijn soorten die we sneller vernietigen dan we ze kunnen onderzoeken.”

Geen daden

Helemaal hopeloos zijn de onderzoekers niet. Betere bescherming van de natuur zou kunnen helpen. Het in stand houden en herstellen van duurzaam land- en waterbeheer is wezenlijk om toekomstig biodiversiteitverlies tot een minimum te beperken, stellen ze. Hochkirk: “We zullen snel de juiste maatregelen moeten nemen. We hebben ondertussen bewijzen genoeg (van vernieling van de natuur; as) om te handelen. Het ontbreekt ons aan daden.”

Bron: der Spiegel

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.