Luchtvervuiling zou Alzheimer en Parkinson bevorderen

Rokende schoorsteenVolgens onderzoekers van de Harvard-universiteit (VS) bestaat er een relatie tussen de concentratie aan fijn stof in de atmosfeer en hersenziektes als Alzheimer , andere vormen van dementie en Parkinson. Marianthi-Anna Kiourmourtzoglou en haar collega’s zijn tot die conclusie gekomen na het doorspitten van gegevens van de Amerikaanse gezondheidszorger Medicare van bijna 10 miljoen 65-plussers in het noordoosten van de VS tussen 1999 en 2010.

De onderzoekers waren uit op relatie tussen fijn stof (met een grootte van minder dan 2,5 µm) en Alzheimer en Parkinson. Ze vroegen zich af of een schommeling in de fijnstofconcentraties ook een schommeling in het aantal gediagnosticeerden voor die ziektes te zien zou geven. Ze kwamen op basis van de voorhanden gegevens tot de conclusie dat elke toename van de fijnstofconcentratie boven de 1 µg per kuub lucht ook had geleid  tot een verhoging van het aantal gediagnostiseerde: 8% voor Parkinson en andere vormen van dementie en 15% voor Alzheimer.
Dat fijnstof een nefaste uitwerking heeft op de gezondheid is al lang bekend. Volgens een rapport van de Wereldgezondheidsorganisatie zouden er in 2014 7 miljoen mensen vroegtijdig overleden zijn tengevolge van de langdurige blootstelling aan fijn stof, waarvan 5,9 miljoen in Azië en Pacifica. Ander onderzoek heeft uitgewezen dat luchtverontreiniging leidt tot meer hart- en vaataandoeningen ( en -doden), kanker en ook tot een (te) laag geboortegewicht. Ook zou fijn stof leiden tot meer angsten.
De relatie tussen fijn stof en hersenziektes zou via ontstekingen lopen. Tot nu toe was er echter geen grootschalige studie gedaan naar die relatie. Meer dan de helft van de door de Harvard-onderzoekers onderzochte gegevens waren afkomstig van 75-plussers. De onderzoekers telden 119 000 diagnoses voor Parkinson, 260 000 voor Alzheimer en ruim 200 000 voor andere vormen van dementie (dan Alzheimer). Wat ontbrak in hun databank waren de gegevens over voeding, roken en welstand. Er blijft dus nog wel wat om te onderzoeken. De onderzoekers zien hun studie dan ook als basis voor verder onderzoek.

Bron: Le Monde

1 gedachte op “Luchtvervuiling zou Alzheimer en Parkinson bevorderen

  1. Vervuiling en lawaai leid bij mij absoluut tot een verminderde weerstand van lichaam en geest! Als ik een poosje in een bos ben geweest voel me altijd veel beter. Bomen en planten leveren natuurlijk meer zuurstof! Spanningen in lichaam en geest verdwijnen dan zeer snel. Ik woon zelf in een zeer drukke autostraat. Bij terugkomst in mijn omgeving voel ik me dan ook direct zenuwachtig! Fijnstof e.d. is volgens mij gewoon slecht voor het centrale zenuwstelsel! Door zo gezond mogelijk te leven hoop ik de schade te beperken! Ik hoop dat ecosystemen in de toekomst zullen gaan herstellen (o.a. stoppen met gebruik fossiele brandstoffen) en dan hebben mensen, dieren en planten een beter leven! Ik ben een echte veganist en verplaats mij altijd per fiets! Zo draag ik mijn steentje bij aan betere atmosfeer!

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.