2019 warmste jaar in Europa ooit gemeten

De plaats van de maximuntemperatuur in 2019 vergeleken met die in de periode van 1950 tot 2018. (afb: WWA-project)

2019 was in Europa het warmste jaar ooit gemeten. Wereldwijd is 2019 nummer 2 na 2016. De gemiddelde temperatuur in de laatste vijf jaar ligt tussen de 1,1 en 1,2°C boven het voorindustriële tijdperk. Dat de mensheid de aardopwarming onder de grens van 1,5°C kan houden, zoals werd gehoopt in Parijs eind 2015, lijkt nu al onhaalbaar. We mogen blij zijn als we tijdig tot zinnen komen en de opwarming onder de 2°C houden, maar ook dat wordt steeds onwaarschijnlijker gezien het gebrek aan beweging aan het ‘klimaatfront’.
Volgens de gegevens van het Copernicusprogramma van de Europese Unie ligt de temperatuur in Europa van 2019 nipt voor op die 2014, 2015 en 2018.

In augustus meldde een onderzoeksgroep van het World Weather Attribution-project welk aandeel de klimaatverandering heeft in de extreme temperaturen in de zomer. Volgens de onderzoekers is de kans op hittegolven in juli voor Europa door klimaatverandering tenminste vervijfvoudigd. Voor Frankrijk en Nederland komen de onderzoekers zelfs een factor honderd uit.

Bron: der Spiegel

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.