Antibiotica steeds vaker gebruikt bij veeteelt

Antibioticagebruik in de veeteelt

Ondanks alle mooie termen worden er bij de veeteelt nog steeds te veel dieren in te kleine ruimtes gehouden (afb: Van Boeckel et. al.)

De dreigende antibioticacrisis wordt, althans deels, toegeschreven aan het massale gebruik in de veeteelt om de dieren (preventief) gezond te houden. Dan zou je dat antibioticaverbruik moeten minderen, denk je dan, maar het lijkt er op alsof juist het tegendeel gebeurt: het gebruik in de veeteelt lijkt juist toe te nemen, constateren onderzoekers; tussen 2020 en 2030 met 8%.
Ondanks allerlei mooie termen zoals vrije uitloop, worden dieren in de hedendaagse veeteelt nog steeds met te veel in een te kleine ruimte gehouden. Dat bevordert het overdragen van ziektes en dat is niet ‘handig’ voor de boer.
Daarom krijgen die ‘nutsdieren’ vaak preventief antibiotica. Dat schijnt bij ‘vleesdieren’ er soms ook voor te zorgen dat ze sneller op slachtgewicht komen. Kassa. In een eerder artikel in Science uit 2019 stelde deze onderzoeksgroep dat het gros van de antibiotica in de wereld wordt gebruikt in de veeteelt.

Dat massale gebruik in de veeteelt is een van de oorzaken dat steeds meer ziekteverwekkende micro-organismen niet langer meer dodelijk vatbaar zijn voor steeds meer antibiotica. Een brede antibioticacrisis dreigt. Volgens schattingen van de wereldgezondheidsorganisatie sterven elk jaar zo’n 1,3 miljoen mensen doordat antibiotica niet (meer) blijken te werken. Vooral in ziekenhuizen zwerven bacteriën rond die geen enkel probleem hebben met die antibacteriële middelen.

Onbekend

Hoeveel antibiotica in de diverse landen in de veeteelt worden gebruikt is lastig te zeggen, aangezien veel landen (zo’n 40%) dergelijke gegevens of niet bijhouden of niet vrijgeven, stelt hoofdauteur Thomas Van Boeckel van de ETH in Zürich in Nature. Hun cijfers zijn daardoor ook schattingen op basis van, uiteraard wel bekende, gegevens uit 42 landen en van de voedings- en landbouworganisatie van de VN FAO.

Op basis daarvan kwamen de onderzoekers uit op een totaal verbruik van 99 500 ton antibiotica in 2020. Dat zou in 2030 gestegen (kunnen) zijn tot 107 400 ton, stellen ze.

Bron: der Spiegel

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.