IBM brengt kwantumcomputer ‘op straat’

Ik wist niet dat IBM een kwantumcomputer had. De kwantumcomputer is, dacht ik, nog vooral fictie, maar ik lees nu bij physicsworld.com dat IBM zijn kwantumcomputer openstelt voor het gewone publiek. IBM Quantumdat zou vijf supergeleidende kwantumbits hebben.

Volgens IBM kan het publiek algoritmes en proeven laten draaien, afzonderlijke kwantumbits manipuleren en toegang hebben tot cursussen kwantumrekenen en simuleringen. Jay Gambetta, de kwantumman bij IBM, hoopt dat door dit gebaar mensen gevoel krijgen voor kwantumrekenen. De kwantumwereld is voor de meesten van ons toch vooral vreemd.
Dat klinkt goed, maar wat gebeurt er eigenlijk als je met de kwantumcomputer wilt spelen? Je moet IBM wat gegevens verstrekken, zoals waarom je dat wil. Dan moet je de uitnodiging afwachten. Het is best mogelijk dat dat grote publiek alleen toegang krijgt als dat veel verstand heeft van die vreemde tak van wetenschap en dat dat grote publiek een troepje ingewijden zal blijken te zijn. Physicsworld.com belooft de vinger aan de pols te houden. Met het filmpje leer je alvast iets over de praktijk van kwantumrekenen mee.

Bron: Physicsworld.com

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.