Hersenonderzoekers dreigen met boycot duur EU-project

Human Brain Project

Het grootscheepse Europese hersenproject zou te veel op de supercomputer gericht zijn, vinden kritische hersenonderzoekers

Het Human Brain Project, het ambitieuze EU-onderzoeksproject begroot op € 1,2 miljard dat gericht is op het nabootsen van hersens op supercomputer, ligt zwaar onder vuur van de hersenonderzoekers. Het project, waar zo’n 500 onderzoekers in 20 landen aan meewerken, zou volgens de kritische onderzoekers gebukt gaan onder bureaucratie en geleuter. Het project zou inzicht moeten geven in het ontstaan van hersenziektes, maar ook in de werking van hersenprocessen. Zo’n 300 onderzoekers tekenden een open brief aan de Europese commissie over de in hun ogen falende projectleiding.

“Veel labs doen niet mee aan het project zoals het is voorgesteld”, schrijven ze. De focus is te smal en wordt steeds verder versmald. De kritische onderzoekers vinden dat het project te veel is gericht op het informatische en te weinig op de manier waarop hersens werkelijk functioneren. Ze vragen de commissie dan ook de projectleiding de hele opzet nog eens nader te laten beschouwen, alvorens er miljoenen worden verspild. Als zo’n (vroegtijdige) evaluatie niks zou opleveren, dan bevelen de ondertekenaars de EC en de lidstaten aan hun geld in de knip te houden. “Als de Europese Commissie onze aanbevelingen niet kan of wil honoreren, dan trekken wij, de ondertekenaars, onze handen van het project af en roepen andere onderzoekers op dat ook te doen.” Tot de ondertekenaars behoren Ad Aertsen, directeur van het Bernstein-centrum in Freiburg, Zachary Mainen, hoofd van het neurowetenschapsprogramma Champalimaud in Lissabon, Jason Kerr, directeur bij het hersenonderzoekscentrum Caesar in Bonn, Patrik Vuilleumier, directeur van het hersenonderzoekscentrum van de universiteit van Genève en Alexander Borst, directeur van het Max-Planck-instituut voor neurobiologie in Martinsried. Het grote project staat onder aanvoering van Henry Markram van de polytechnische hogeschool in Lausanne. Diens positie was van het begin af aan omstreden.Vooral de nadruk op het informatische is de kritische hersenonderzoekers een doorn in het oog. Stanislas Dehaene van INSERM-CEA bij Parijs stelt dat de geplande simulaties weliswaar niet geheel nutteloos zijn, maar hij heeft er een hard hoofd in dat die tot verklaringen zullen leiden van het functioneren van de hersens, zo stelt hij in het wetenschapsblad Nature.Volgens een woordvoerder van de EC is het nog te vroeg om over succes of flop te spreken. Het project loopt nog pas negen maanden. Het project zal constant kritisch begeleid worden, aldus deze woordvoerder. Projectleider Markram had geen goed woord voor de ondertekenaars over. Die begrijpen niets van de opzet. Toch merkte hij op dat de samenwerking met onderzoekers die niet direct bij het project betrokken zijn voor verbetering vatbaar is. Volgens Markram vrezen de kritische onderzoekers dat ze geen geld meer voor hun onderzoek zullen krijgen door het project. Dat zou niet het geval zijn.

Bron: der Spiegel

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.