Groenlands bedrijf verkoopt ijs aan bars in VAE

Blokjes gletsjerijs voor je borrel uit Groenland

Blokjes gletsjerijs voor je borrel uit Groenland (afb: Artic Ice op Facebook)

Groenland heeft ijs en de bewoners van de Verenigde Arabische Emiraten hebben het warm (en dorst). Waarom zouden de Groenlanders dat ijs niet naar de bars in de VAE uitvoeren? Dan kun je tenminste nog wat verdienen aan het ijs dat anders toch ook wel smelt (zal de gedachte zijn geweest). De bediende bars kunnen pochen op zuiver ijs van ‘groen water’. Proost! Hoe decadent kunnen we het hebben?

Ondernemer Malik Rasmussen heeft daartoe een bedrijfje opgezet Arctic Ice. In Groenland wordt al langer gletsjerijs in eigen land geoogst en gebruikt. Waarom dat dan niet exporteren? Het is prachtig ijs zonder belletjes en volgens Rasmussen zuiverder dan bevroren mineraalwater. Het bedrijfje is opgezet in 2022, maar pas onlangs werd de eerste 20 ton ijs verscheept.

Niet iedereen was geestdriftig over deze nieuwe, ‘groene’ economische ontwikkeling. Rasmussen zei zelfs doodsbedreigingen te hebben gehad. Hij bezweert dat deze activiteit het klimaat minimaal verstoort. Hij is van plan de klimaatvoetafdruk van de operatie, als die eenmaal bekend is, volledig te compenseren, maar dan lijkt hij het toch vooral te hebben over technieken die broeikasgassen uit de lucht moeten halen. Tja.

Bron: the Guardian

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.