Noorwegen begint met linke diepzeemijnbouw

Noorwegen heeft zich definitief begeven op het ‘doornige pad’ van de omstreden winning van mineralen op de zeebodem. De Noorse regering heeft een dergelijk plan voorgelegd aan het parlement die het goedkeurde. Gevreesd wordt dat diepzeemijnbouw grote schade zal toebrengen aan kostbare aquatische ecosystemen.  Noorse onderzoekers stellen dat diepzeemijnbouw een onherstelbare schade zal veroorzaken aan ecosystemen en biodiversiteit in zeeën en oceanen.
Het, inmiddels aangenomen, voorstel gaat over het Noorse zeegebied, maar verschillende landen en bedrijven popelen nu al om de rijke voorraden op en onder de zeebodem te oogsten. Verwacht wordt dat diverse landen nog dit jaar een akkoord zullen bereiken over diepzeewinning in de internationale wateren.
De Noorse overheid stelt de nodige voorzichtigheid in acht te zullen nemen en alleen vergunningen te zullen verlenen na een uitgebreid milieueffectonderzoek. Het Noorse voorstel betreft een stuk zeebodem van 280 000 km2, een gebied bijna net zo groot als Italië.

Bronnen: the Guardian, Nature

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.