Mobiel bellen schadelijk voor het milieu

Mobiel hergebruikMobiel bellen, althans zoals telecombedrijven dat hebben ingericht, is slecht voor het milieu, stellen onderzoekers van de universiteit van Surrey in een artikel in International Journal of Life Cycle Assessmentwaarbij ze zich hebben gebaseerd op literatuuronderzoek. Ze stellen een nieuw verdienmodel voor dat gebruik maakt van externe servers en een statiegeldsysteem.

Dat kan geen verrassing zijn. Mobiele telefoons zijn hebbedingen. Een toestel dat meer dan een jaar oud is wordt al als antiek beschouwd. Volgens onderzoeker James Suckling van de universiteit van Surrey liggen er in het Verenigd Koninkrijk alleen al 85 miljoen telefoons in de la. “Elk van die telefoons bevatte dure en zeldzame materialen als goud, zilver en koper, die moeilijk zijn te herwinnen, zowel uit kosten- als milieuoogpunt. Die telefoons bevatten zo’n 4 ton aan goud ter waarde van zo’n 110 miljoen pond (zo’n € 155 miljoen; as) en veroorzaakten 84 000 ton aan kooldioxide.” Volgens de onderzoekers is die situatie vooral het gevolg van het gebruikte verdienmodel. Er komen vaak nieuwe versies van zowel programma’s als toestellen en aan het terugwinnen van de vaak zeldzame materialen wordt hoegenaamd niets gedaan. Suckling: “Het huidige verdienmodel van mobiele contracten moedigt gebruikers aan vaak te vernieuwen, ook al voldoet het huidige toestel nog prima. Er zijn weinig prikkels om oude toestellen te kringlopen. Daardoor liggen er veel telefoons in lades, die uiteindelijk op de stort terechtkomen. Dat is geen houdbare situatie.”
Als alternatief stellen de onderzoekers een productonderhoudsysteem voor op basis van de wolktechnologie: het ‘zware werk’ op het gebied van verwerken en opslaan van gegevens zou in een wolk geplaatst moeten worden, een externe server. Daardoor kunnen de toestellen zelf simpeler worden, langer mee en zijn die minder afhankelijk van dure en schaarse materialen. Ook zou er een statiegeldsysteem voor de toestellen moeten komen. Zo hoeven de kostbare toestellen niet op de stort terecht te komen. Suckling: “Dit model wordt al gebruikt. Energievretende pc’s worden door dunne computers vervangen die werken via wolkdiensten.” Er zijn wel wat problemen te overwinnen. Wie vertrouwt externe diensten met zijn privégevoelige zaken nu we allemaal weten dat bedrijven en overheden daar naar hartenlust in (willen) graaien? Om maar wat te noemen en bedrijven, zowel telecombedrijven als toestelfabrikanten, zullen niet graag hun goudmijntjes prijsgeven.

Bron: Eurekalert

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.