Al 12 700 eisers in klimaatzaak tegen Belgische overheid

vzw Klimaatzaak

De aftrap van de Klimaatzaak op 1 december jl. in Gent (afb: Klimaatzaak)

Er zijn al zo’n 12 700 mensen die bereid zijn de Belgische overheid voor de rechter te dagen vanwege haar lakse klimaatbeleid, zo maakte de organisatie Klimaatzaak bekend. Zowel de Vlaamse, Brusselse als Waalse regering reageerden al op de ingebrekestelling door de vzw Klimaatzaak, de federale regering deed dat tot dusver nog niet. Tot aan de start van de procedure kunnen burgers zich aanmelden als mede-eiser.

Omdat ze vrezen dat België tegen 2020 niet vrijwillig 40% minder CO2 zal uitstoten dan in 1990, stelden elf bekende Vlamingen (BV’s) op 1 december de vier overheden in gebreke. Ze gaven de vier ministers de kans om aan te tonen dat ze maatregelen nemen om die doelstelling te bereiken. Op de federale minister na reageerden zowel de Vlaamse, Brusselse als Waalse vakminister. De inhoud van hun reacties wordt momenteel bestudeerd door een gespecialiseerd advocatenbureau. “Over enkele weken beslissen we of hun antwoord afdoende is op onze ingebrekestelling”, verduidelijkt Sarah Van Riel van de organisatie.
Hoeveel mensen er uiteindelijk een rechtsgeldige volmacht terugsturen, wordt eind februari duidelijk. Van Riel: “Het merendeel van de mede-eisers stuurt wel degelijk de formulieren terug. Ze worden nu op hun rechtsgeldigheid gecontroleerd door vrijwilligers. Tot aan de start van de procedure kunnen burgers zich aanmelden als mede-eiser”. Op 17 januari is een eerste “vrijwilligersdag”, waar de volmachten verwerkt zullen worden. Ondertussen springen ook verenigingen op de kar en starten burgers initiatieven.

Bron: De Morgen

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.