De nieuwe harde schijf werkt met magnetisme én licht (?)

Perovskitische harde schijf

Sneller, goedkoper en energiezuiniger zijn de beloftes (afb: EPFL)

Het is al een tijdje vrij rustig aan het harde-schijffront. Mijn vorige MacBook had een harde schijf van 500 gieg, mijn nieuwe 250 gieg ( wel effectiever want SSD), terwijl bij eerdere aankopen de capaciteit vaak verdubbelde van de ene op de volgende aankoop. Toch wordt er wel degelijk aan de opslagcapaciteit van harde schijven gewerkt, waarbij magnetisme terrein lijkt te gaan verliezen. Onderzoekers van de polytechnische school in Lausanne (Zwi) denken de de harde schijven van de toekomst werken met magnetisme én licht.Wat gebeurt er als je een dun laagje perovskiet (bekend als veelbelovend zonnecelmateriaal) legt over een magnetische onderlaag? Volgens Lászlô Forró van de polytechnische school (EPFL) en medeonderzoekers krijg je dan een efficiëntere harde schijf. “Het punt was die bij kamertemperatuur te laten functioneren. We wisten al dat je de magnetische spin kunt herschrijven met behulp van licht, maar dan moest je de harde schijf koelen tot -180°C.” Dat is natuurlijk niet erg praktisch.
Forró is er met zijn medeonderzoekers in geslaagd een (ferro)magneet met (zichtbaar) licht om te zetten bij kamertemperatuur. Dat zou de start kunnen zijn voor de ontwikkeling van harde schijven die volgens de onderzoekers kleiner, sneller en goedkoper zijn en minder energie vergen dan de huidige.

Op een harde schijf worden gegevens opgeslagen in magnetische ‘bits’. De onderzoekers gebruikten verschillende perovskitische verbindingen voor hun met licht te beschrijven harde schijf. Het gebruikte magnetische materiaal is (uiteraard) lichtgevoelig. Het licht vermindert het magnetisme ter plekke. Hun aanpak is een (bruikbaar) alternatief voor een technologie (HAMR) waarbij hitte gebruikt wordt.

Experimenteel

De perovskietharde-schijf is nog in het experimentele stadium maar de onderzoekers zijn er van overtuigd dat ze hiermee de volgende generatie harde schijven te pakken hebben die meer gegevens kunnen opslaan waarvoor minder energie nodig is. Forró :”We zoeken nu geldschieters die geïnteresseerd zijn in een patent en industriële partners om het, bewezen, idee om te zetten in een product.”

Bron: phys.org

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.