Man met varkenshart na twee maanden overleden

donorhart

Een donorhart

Begin januari kreeg een 57-jarige man in de VS  een, genetisch aangepast, varkenshart. Dat zou voor het eerst zijn geweest. Nu is de patiënt gestorven, zo deelde het academische ziekenhuis van de universiteit van Maryland mee. Er zou geen duidelijk oorzaak zijn gevonden, maar dat onderzoek gaat verder. Toch schijnt de transplantatie te worden gezien als een succes.
De transplantatie werd gezien als een mijlpaal op het gebied van orgaantransplantatie. Er zijn al langer plannen om varkens te gebruiken om donorharten voor menselijke hartpatiënten te kweken bij gebrek aan menselijke hartdonoren. Het hart, of beter gezegd de varkensdonor, was genetisch zo veranderd dat het hart geen of althans weinig afstotingsverschijnselen zou veroorzaken. Daar zouden de onderzoekers in geslaagd zijn en dat wordt als een grote prestatie gezien.
Na een maand werd de transplantatie een succes genoemd aangezien er geen afstotingsverschijnselen waren waargenomen. De patiënt zou zich er goed bij hebben gevonden. Hij zou overigens niet geschikt zijn geweest voor een (menselijk) donorhart en had ingestemd met de proef. Hij wist dat dat een schot in het duister zou zijn, maar ook zijn laatste kans. Hij stierf in het ziekenhuis.

Bron: der Spiegel

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.