CD44 is een zucht en zegen bij alvleesklierkanker

De structuur van CD44

De structuur van CD44 (afb: Wiki Commons)

Het gaat hier vaak over alvleesklierkanker omdat dat een tamelijk hopeloze ziekte is, waar nog weinig tegen te doen valt. Dus elk lichtpuntje is er dan een. Nu hebben onderzoekers van het Karlsruher technolgisch instituut (KIT) ontdekt bepaalde peptiden uitzaaiingen afremmen en die uitzaaiingen zelfs verkleinen. Bij muizen, tenminste. Die peptiden zijn een onderdeel van het eiwit CD44v6, een zogeheten co-receptor die uitzaaiing bevordert.

Die snelle uitzaaiing bij alvleesklierkanker maakt het een van de agressiefste kankersoorten die er bestaan. Daar zouden CD44v6-specifieke peptiden een halt aan kunnen toeroepen. “We denken dat deze peptiden (kleine eiwitten; as) een grote belofte vormen voor de behandeling van alvleesklierkanker met zijn agressieve uitzaaiing”, zegt onderzoekster Véronique Orian-Rousseau van KIT. Het eiwit CD44v6 werd in 1990 ontdekt door onderzoekers van datzelfde KIT. Het eiwit is een soort co-receptor van receptoren als MET of VEGFR-2, die voor hun activering afhankelijk zijn van CD44. Deze enzymen zijn van grote invloed op de activiteit van kankercellen. MET versnelt de groei en de verplaatsing en VEGFR-2 bevordert de bloedvatvorming nodig voor de altijd hongerige kankercellen. Deze enzymen zijn verantwoordelijk voor de groei en verspreiding van kankercellen.
Uit voorstudies bij dieren met verschillende vormen van alvleesklierkanker konden de onderzoekers aantonen dat de co-receptorfunctie van CD44v6 de uitzaaiing bevordert, maar, heel opmerkelijk, dat delen van dat eiwit, de v6-peptiden, de uitzaaiing bij de zieke dieren afremden en zelfs terugschroefden. De onderzoekers veronderstellen dat dat te maken heeft met hun wisselwerking met CD44v6 waardoor het enzym wordt gedeactiveerd. Behandeling met die peptides gaf bij de proefdieren een verbetering te zien. Soms verdwenen de uitzaaiingen geheel. Orian-Rousseau: “Dat is heel opmerkeljk bij alvleesklierkanker.” De overlevingstijd van de proefdieren nam aanzienlijk toe. De v6-peptiden bleken aanzienlijk effectiever dan middelen die zijn gericht op het afremmen van de activiteiten van MET en VEGFR2 zoals crizotinib en pazopanib. Bij patiënten met alvleesklierkanker is geconstateerd dat uitzaaiing en een korte overlevingsverwachting zijn verbonden met hogere CD44v6- en MET-spiegels. “Dit betekent dat we een belangrijke stap hebben gedaan in fundamenteel onderzoek in de antwikkeling van kankermedicijnen”, zegt Orian-Rousseau. Klinische proeven staan op de rol eind volgend jaar.

Bron: Science Daily

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.