Een robotslang als manusje-van-alles


Deze video laat zien wat de robotslang kan © Tangible Media Group, MIT Media Lab, Vimeo

Bij het medialab van het MIT in Cambridge (VS) hebben onderzoekers bij wijze van vingeroefening een soort robotslang ontwikkeld die zich in vele gedaanten kan voordoen: als telefoon, als webhorloge, als bureaulamp of een usb-kabel. Lineform is de naam. Voorlopig is het nog maar spielerei.

Lineform ziet er uit als een ongevaarlijk koord in een zwart jasje, maar als je je arm er onder legt, dan vouwt het zich om je pols als webhorloge. Als er, bijvoorbeeld, een bericht binnenkomt, dan tikt Lineform op de pols om de eigenaar te waarschuwen. Als die een telefoontje aan wil nemen dan vormt het horloge zich om tot een telefoon. Je zou het kunnen zien als de fysieke tegenhanger van een persoonlijke assistent als Sirih van Apple. Het gaat hierbij niet om het nieuwste speeltje voor in de schoen maar om een onderzoek van MIT om een idee uit te werken voor UIST 2015 (User Interface Software and Technology), een symposium over mens/machine-interactie. LineForm bestaat uit 12 kleine servomotoren die onderling verbonden zijn en bestuurd worden door een Arduino Mega-microbesturing. Daaromheen zit een materiaal waarin tastsensoren zijn opgenomen.
De MIT-onderzoekers hebben bedacht wat de robotslang allemaal zou moeten kunnen. Naast telefoon of webhorloge zou Lineform zaken moeten kunnen verbinden, waarbij robotslang zich aanpast aan de gevraagde functionaliteit. Zo zou Lineform twee computers kunnen verbinden of fungeren als usb-kabel. Ook is de slang door een computer in allerlei vormen te leggen. De robot zou ook bewegingen kunnen aanleren om, bijvoorbeeld, als exoskelet te dienen om bewegingen te ondersteunen. Voorlopig is het allemaal nog spielerei, maar leuk is het wel en wie weet wordt het nog eens echt nuttig.

Bron: Futura-Sciences

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.