VN: uitstoot van broeikasgas stijgt ongeremd

BroeikaseffectVolgens de VN-organisatie voor meteorologie (WMO) is de uitstoot van broeikasgassen het vorig jaar weer verder gestegen tot een nieuw ‘hoogtepunt’. De concentratie van CO2 kwam vorig jaar uit op gemiddeld 398 miljoensten (ppm). Vóór het industriële tijdperk lag die concentratie op 280 ppm. De vaststelling van de hoeveelheden is overigens niet onomstreden.
Sedert 1990 is het broeikaseffect volgens de WMO met 36% toegenomen. Sinds het begin van deze eeuw lijkt de opwarming zich niet te hebben voortgezet, maar volgens deskundigen is het klimaat in die periode wel degelijk veranderd. Het vermoeden bestaat dat de oceanen die warmte hebben opgeslagen.
Om de uitstoot in te perken streeft de VN (maar wie is de VN?) naar een wereldklimaatverdrag dat zou moeten worden gesloten tijdens de klimaatconferentie volgende maand in Parijs, maar de bijdragen die de landen beloven te verwezenlijken zijn bij lange na niet genoeg om de aardopwarming een halt toe te roepen. Volgens het internationale energieagentschap zijn de kansen op een ommekeer in de broeikasgasuitstoot miniem.  Tot 2040 zal de mondiale energiebehoefte met 40% groeien. Een belangrijk deel daarvan zal gedekt worden met fossiele brandstoffen. Voorlopig wordt er dan ook nog geen daling van de uitstoot van broeikasgassen voorzien.

Bron: der Spiegel

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.