Bloedtest op ‘vatbaarheid’ voor Alzheimer

AlzheimerAmerikaanse onderzoekers van de universiteit van Rochester rond de neuroloog Mark Mapstone hebben een bloedtest ontwikkeld waarmee met een score van 90% is te voorspellen of de persoon in kwestie de ziekte van Alzheimer zal krijgen. Tien moleculen verraden de ‘vatbaarheid’ voor deze hersenaftakeling, tien tot twintig jaar voordat de ziekte werkelijk toeslaat, schatten de onderzoekers. Dit diagnosemiddel biedt mogelijkheden de ziekte vroegtijdig te bestrijden, maar hét grote probleem is dat er hoegenaamd geen werkzame therapieën voorhanden zijn.

Mapstone observeerde vijf jaar lang 525 proefpersonen van tenminste 70 jaar. Later vergeleek hij de gegevens van 53 proefpersonen met Alzheimer of met lichtere cognitieve problemen met de gegevens van 53 geestelijk gezonde proefpersonen. Daarbij viel het hem op dat tien in het bloed aanwezige verbindingen konden voorspellen of de proefpersoon Alzheimer zou krijgen. Dan heb je een probleem, want wat heb je er aan dat te weten, als je er toch niets tegen kunt doen? Wereldwijd lijden er zo’n 44 miljoen mensen aan dementie (dat wat meer omvat dan Alzheimer, dat ‘goed’ is voor 35 miljoen patiënten). Er zijn voorspellingen dat dat aantal halverwege deze eeuw zal zijn gegroeid tot 135 miljoen.
Er is kritiek op de studie. De onderzoeksgroep bestond weliswaar uit 525 personen, maar de uitspraken zijn gebaseerd op de onderzoeksresultaten van, uiteindelijk, 18 mensen. Er is ook kritiek op indeling naar ernst van de ziekte bij de ‘getroffen’ proefpersonen. Ook valt op basis van de onderzoeksgegevens niet op te maken of de tien ‘voorspellers’ iets zeggen over het krijgen van Alzheimer of dat die meer in zijn algemeenheid iets zeggen over de toekomstige geestelijke gezondheid van de patiënt. Wat zoveel wil zeggen dat áls de methode al door de tests komt, die niet morgen ‘in de schappen’ zal liggen. En dan nog. Voor de diagnostiserring wordt nu de vrij dure kernspinfoto’s gemaakt, maar dat gebeurt nagenoeg altijd als de ziekte zijn verwoestende kop heeft opgestoken.

Bron: Der Spiegel

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.