Digitale computer gaat strijd met zijn kwantumzus aan

Tensornetwerk

(afb: quantumuniverse.nl/Emma Loos)

Kwantum-technologie zou de toekomst zijn en de ‘aloude’ digitale techniek zou het hoofd moeten buigen, maar dat is geen opgelegd pandoer.  Nu zeggen onderzoekers dat de aloude bitcomputer kan worden omgevormd tot een sneller en nauwkeuriger rekentuig dan de kwantumcomputer.  Waarom een brekebeen als het kwantumrekentuig kiezen als je al iets beters hebt?
Het grote probleem is dat die kwantumcomputer nogal storingsgevoelig is en de neiging heeft vergeetachtig te zijn. Daar hebben digitale computers weinig last van. Door handiger gebruik te maken van de tweetallige kun je die zelfs veranderen in een kwantumcomputer en dat met minder problemen dan tot nu toe gedacht.
Onderzoekers rond Dries Sels van de universiteit van New York zouden hebben aangetoond dat met een een algoritme dat slechts een deel van de informatie bewaart in de kwantumtoestand een digitale computer in staat is om snelle en nauwkeurige berekeningen te maken. “Dit toont aan dat er vele mogelijke wegen bestaan om berekeningen te verbeteren, met zowel klassieke als met kwantummethodes. We laten ook zien hoe moeilijk het is een kwantumvoordeel te bereiken met een foutgevoelige kwantumcomputer.”
Op zoek naar het opvoeren van de klassieke rekenaar gebruikten de onderzoekers een zogeheten tensornetwerk dat wisselwwerkingen tussen kwantumbits nabootst. Dat zijn lastige ‘gasten’, maar met behulp van kennis uit de statistische inferentie zijn die toch steeds beter te hanteren.

Bestandscompressie

De onderzoekers probeerden hun algoritme uit bij de compressie van een beeldbestand (jpg). Die compressie spaart geheugenruimte, maar dat mag nauwelijks ten koste gaan van de beeldkwaliteit. “Als je verschillende structuren voor dat tensornetwerk kiest dan krijg je verschillende compressievormen, zoals verschillende formaten”, zegt hoofdauteur Joseph Tindall. “We hebben met succes verschillende tensornetwerken ontwikkeld. We hebben er alle vertrouwen in dat we de lat voor kwantumcomputers nog hoger gaan leggen.”

Bron: Science Daily

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.