Ultrageluid als medicijn tegen Alzheimer (?)

Alzheimer-hersensMuizen met amyloïde-beta-plaques die met ultrageluid werden behandeld, bleken daar baat bij te hebben. De eiwitklonteringen in de hersens van de beestjes, die kenmerkend zijn voor de ziekte van Alzheimer bleken te verminderen onder invloed van de geluidsgolven, zo constateerden de universiteit van Queensland (Aus).
De onderzoekers denken een wapen gevonden te hebben tegen de ziekte. Niet alleen verdwenen de plaques, maar het geheugen van de muizen verbeterde ook, zo bleek. In het verleden schijnt er wel onderzoek gedaan te zijn met ultrageluid in combinatie met microbelletjes, die trillen onder invloed van de geluidsgolven om er zo voor te zorgen dat medicijnen de hersen/bloed-barrière, een ‘beveiliging’ tegen indringers van het brein, te kunnen passeren. In dit onderzoek werden de geluidsgolven zelf als ‘medicijn’ gebruikt. “Ons onderzoek was exploratief en eigenlijk hadden we geen groot effect verwacht”, zegt onderzoeker Jürgen Götz.
Nadat de muizen, die genetisch zo waren veranderd dat er zich plaques in hun hersens vormden, diverse weken waren behandeld, verdwenen de amyloïdeklonteringen bij driekwart van de proefmuizen, zonder dat hun hersens schade hadden ondervonden van de geluidsgolven. Het probleem is dat nog steeds niet bekend is of de plaques nu oorzaak of gevolg zijn van de ziekte. De geluidsgolven zouden de microgliacellen stimuleren, onderdeel van het afweersysteem van de hersens, om de plaques op te ruimen. De onderzoekers willen de methode nu gaan uitproberen bij schapen. Ultrageluidsapparatuur voor toepassing bij menselijke is hersens worden inmiddels al uitgeprobeerd voor de behandeling van tremors en chronische pijn.

Bron: the Guardian

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.