Helpt donecopride tegen Alzheimer?

Donecopride

Structuurformule van donecopride

Onderzoekers van de universiteit van Caen (F) hopen begin 2022 met klinische proeven te kunnen beginnen met donecopride, een acetylcholinesterase-remmer. Die verbinding zou in dierproeven heilzaam zijn geweest tegen Alzheimer. Of dat ook bij mensen zo is moet worden uitgezocht in die klinische proeven.Al vele jaren wordt er onderzoek gedaan aan/naar Alzheimer, maar vooralsnog heeft al dat gewroet geen bruikbaar medicijn of therapie opgeleverd. Donecopride remt de aanmaak van acetylcholinesterase en voorkomt daarmee ook dat de signaalstof acetylcholine wordt gehydrolyseerd. Die stof is wezenlijk voor de communicatie tussen hersencellen.
“Acetylcholinesterase is het voornaamste doelwit van veel symptoombehandelingen van de Alzheimer”, zegt Christophe Rochais van de universiteit van Caen. “Die kunnen de geheugenproblemen wat vertragen, maar hebben geen invloed op de voortgang van de ziekte zelf en daarom zijn ze zo’n twee jaar geleden eigenlijk geschrapt.”
De onderzoekopdracht voor de Alzheimerwetenschappers was en blijft een ‘medicijn’ te vinden dat een aantal doelwitten aanpakt. Die zouden te vinden zijn in de serotoninereceptoren. Alzheimer wordt gekenmerkt door eiwitophopingen van beta-amyloïde. Dat ontstaat uit een eiwit dat amyloïdeprecursor (=voorloper) wordt genoemd. Dat eiwit kan op twee manieren gesplitst worden die elk heel anders uitpakken: de goede en de slechte (beta-amyloïde).

Bij de goede splitsing speelt de aanmaak van bepaalde serotoninereceptoren een belangrijke rol. Het bevorderen van (de aanmaak van) die receptoren zou dan een gunstig effect hebben. Acetylcholinesteraseremmers verliezen op de duur hun werking. “Als je die bescherming door de activering van serotoninereceptoren toevoegt zou je wellicht een duurzamer effect hebben op de symptomen”, stelt medeonderzoeker Patrick Dallemagne.
In hun onderzoek zijn de wetenschappers op zoek geweest naar verbindingen die makkelijk aan de serotoninereceptoren koppelen. Ze hebben hun kandidaten op celkweken uitgeprobeerd, maar ook geverifieerd met de computersimulaties.

PLEIAD

Het onderzoek vindt plaats in het kader van het PLEIAD-programma dat wordt gefinancierd door de Normandische overheid. Dallemagne: “We verwachten begin 2022 met de klinische proeven te kunnen beginnen.” Donecopride (en varianten) zou het eerste middel zijn dat wordt getest bij mensen.

De onderzoekers zijn voorzichtig met voorspellingen over de uitkomst van de proeven, niet alleen omdat het vaker fout is gegaan, maar ook omdat nog steeds niet is uitgemaakt of die beta-amyloïdeophopingen de oorzaak of het gevolg van de ziekte zijn.

Bron: Futura-Sciences

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.