Creativiteit vrouwen lijdt onder wedwijver

Markus Baer

Markus Baer

Het schijnt dat groepjes vrouwen creatiever zijn dan groepjes mannen. Een vrouw er bij en de creativiteit en samenwerking in een groep gaan er op vooruit. Ook dat schijnt uitgezocht te zijn. Nu lijkt uit onderzoek van Markus Baer en medewerkers van de Washingtonuniversiteit in Saint Louis (VS) uit te wijzen dat dat alleen maar waar is zo lang die groepen niet met elkaar concurreren. Als dat wel het geval is dan zouden mannengroepen de overhand hebben. 

“Groepscompetitie is een dubbelsnijdend zwaard”, zegt Baer. “Daarvan profiteren die groepen die voornamelijk of geheel uit mannen bestaan, terwijl de creativiteit van vrouwengroepen minder wordt.” Mannen schijnen wedijver nodig te hebben om het beste er uit te halen, terwijl die voor vrouwen met betrekking tot scheppingskracht, juist de pest is. Hoe heftiger de onderlinge strijd, hoe slechter het met de creativiteit van de vrouwengroepen was gesteld. “Dat kwam het meest tot uiting in groepen die geheel uit vrouwen bestonden.” Het lijkt niet logisch, omdat vrouwen in teams meer geneigd zijn tot samenwerking dan mannen. De strijd schijnt mannen bijeen te drijven.
Baer vindt daarom dat bedrijven voorzichtig moeten zijn met wedijver. “De simpele les is dat concurrentie niet altijd gebruikt kan worden om de creativiteit te bevorderen. Leidinggevenden zouden naar andere vormen van motivatie moeten kijken.” Volgens Baer wil dat overigens niet zeggen dat vrouwen niet kunnen omgaan met wedijver. “Concurrentie heeft gevolgen en die gevolgen zijn anders voor mannen dan voor vrouwen.” Baer trekt zijn conclusies op basis van proeven met studenten, maar ook van gegevens die verzameld zijn in het ‘veld’ bij 50 teams van wetenschappers, ingenieurs en technici bij een groot energieconcern. Ik wil dat allemaal best geloven, maar het grote probleem bij dit soort onderzoek is de definiëring en de meting. Hoe definieer je creativiteit en hoe meet je die? Afijn, er zal binnenkort wel weer een ander komen, die….

Bron: Eurekalert

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.