“Coronacrisis had voorkomen kunnen worden”

Vele staten en de wereldgezondheids-organisatie hebben veel te traag gereageerd op de besmettingsgevallen met het coronavirus, stelt een groep onafhankelijke deskundigen. Om een nieuwe gezondheidsdreiging het hoofd te bieden zou volgens hen aan drie voorwaarden/eisen moeten worden voldaan (welke vertelt het artikel niet en bij de WHO kan ik het verhaal niet vinden). Kansen voor nieuwe crises liggen voor het opscheppen, want de mensheid lijkt weinig geleerd te hebben in de afgelopen anderhalf jaar…
Volgens de commissie van deskundigen, die door de gezondheidsorganisatie zelf is aangezocht, heeft de WHO te traag gereageerd op de eerste alarmkreten. Ook veel landen hebben in februari vorig jaar te lang gedraald om maatregelen te nemen de verbreiding van het virus te verminderen. “Het systeem zoals dat nu bestaat is niet in staat te verhinderen dat een besmettelijke ziekteverwekker een pandemie veroorzaakt”, schrijven de deskundigen (ik kan het nergens vinden bij de WHO).
China maakte eind december bekend dat er in Wuhan een onbekende longziekte was opgedoken. Pas op 30 januari verklaarde de WHO de ‘internationale noodtoestand’. Dat betekent voor de aangesloten landen dat ze maatregelen tegen verspreiding moeten nemen. De WHO had het pas op 11 maart over een pandemie. Dat is strikt genomen geen nalatigheid (de ‘noodtoestand’ was al uitgeroepen), maar toen pas schoten overheden in de ‘regelmodus’, schrijft de commissie.

Bron: der Spiegel

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.