Wat als al het Noordpoolijs wegsmelt? Even wat rekenwerk

Omvang Noordpoolijs op 10 september 2016

De omvang van het Noordpoolijs op 10 september 2016. De gele lijn is het gemiddelde sinds het begin van de satellietwaarnemingen in 1981 tot 2010 (afb: NSIDC)

De situatie rond het klimaat is uitermate zorgwekkend. Niet voor de aarde, maar voor ons mensen die dat allemaal veroorzaakt hebben. Op de Noorpool verdwijnt het (zee)ijs in rap tempo. Dan hebben we de Zuidpool nog, waar het ijs vooral op het land ligt en (dus) bijdraagt aan de zeespiegelstijging. Welke rampen hebben wij over onszelf afgeroepen. Laten we eens wat rekensommetjes doen om te kijken hoe erg het is, stelt het blad Wired voor. Hier in de Lage Landen krijgen we in ieder geval natte voeten…
Antarctica heeft volgens de Wikipedia een oppervlak van 14 miljoen km2. De gemiddelde sneeuwlaag op Antarctica is 1,9 km. Dat is 26,6 miljoen km3 ijs. Een kubieke kilometer ijs is eenmiljard kubieke meter ijs. Een dat 26,6 miljoen maal, je ziet het voor je. IJs heeft een kleinere soortelijke massa (zo rond de 0,920) dan vloeibaar water (een van de vreemde eigenschappen van water). Daardoor is het volume aan water kleiner dan het volume aan ijs 24,472 miljoen km3 water.

De oceanen zouden grofweg 1,332 miljard km3 water bevatten.  De gemiddelde diepte van de oceanen is 3 682 meter. Met die hoeveelheid gesmolten ijs wordt dat 1,3565 miljard km3 en komt mijn rekenmachinentje dan uit op gemiddelde oceaandiepte van 3749,7 meter oftewel een stijging van 67,7 m. Dat is natuurlijk een vrij grove schatting. Je houdt dan ook geen rekening met onderlopend land, waardoor de werkelijke zeespiegelstijging lager zal zijn.

Het ijs op de Noordpool smelt snel weg, maar dat draagt relatief weinig bij aan de stijging van de zeespiegel aangezien het meeste ijs op de Noordpool zeeijs is en van smeltend zeeijs stijgt de zeespiegel niet. Het landijs ligt vooral op Groenland. Daar zou volgens de Wikipedia 3 420 000 km³ ijs liggen. Dat is iets minder dan eenzevende van de hoeveelheid op Antarctica. Dat zou dan nog eens zo’n 10 m extra voor de zeespiegel betekenen.

Linksom of rechtsom het wordt hier in de Lage Landen in ieder geval een natte boel. Overigens komt de rekenaar van Wired met andere uitkomsten, maar die heeft andere cijfers gebruikt.

Bron: Wired

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.