Zeewormen en kwallen ‘leveren’ kankermedicijnen

De zeeworm Eulalia viridis heeft medische kwaliteiten

De zeeworm Eulalia viridis (afb: WikiMedia Commons)

Er zijn mensen die denken dat de natuur de middelen levert om ons te weren tegen vele zo niet alle kwalen en aandoeningen. Feit is dat er regelmatig verhalen opduiken over stofjes die in de natuur voorkomen en die effect blijken te hebben bij de bestrijding van ziektes. Russische onderzoekers hebben in de Troitsabaai in de Japanse Zee weekdieren hebben gevonden die stoffen produceren met een grote antitumor- en antimicrobiële activiteit.
De onderzoekers hebben negen zeeweekdieren doorgelicht op ‘nuttige’ stoffen: zeeanemonen, zeewormen, snoerwormen en kwallen. Het was hun te doen om stoffen die het afweersysteem stimuleren om kankercellen aan te vatten.
“Zeeweekdieren zijn wat dat betreft veelbelovend. De therapeutische effecten van zulke verbindingen vormen een brede waaier. Het kunnen antioxidanten zijn, het hart beschermen, tegen tumoren of micro-organismen werken, pijnstillers en nog veel meer”, zegt onderzoekster Elena Levtsjenko van de federale universiteit het verre oosten (in Engelse afko FEFU).
Wetenschappers zien het meest in de wormen Eulalia viridis (de groene bladkieuwworm) en de ‘pindaworm’ Phascolostoma agassizii. Extracten Van deze twee zeewormen bleken niet giftig voor rode of witte bloedlichaampjes van muizen en vertoonden aanmerkelijke antibacteriële en antitumoreffecten.
Overigens waren ook de extracten van andere zeeweekdieren onschadelijk voor zoogdiercellen en tegelijkertijd giftig voor insecten en kreeftachtigen. Dat zou betekenen dat uit die extracten geïsoleerde verbindingen niet alleen kunnen leiden tot nieuwe geneesmiddelen maar ook tot nieuwe insectenverdelgers.

Alzheimer

Eerder onderzoek van FEFU-wetenschappers bracht bij de zeeanemoon Heteractis magnifica een stof of stoffen (peptiden) aan het licht die zouden kunnen helpen in de strijd tegen Alzheimer. Die peptiden vertragen het ontstekingsproces en de daarbij behorende neuronensterfte. Wordt ongetwijfeld vervolgd.

Bron: EurekAlert

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.