Computer nu ook al beter in beelden herkennen

Baidu, de Chinese GoogleDe mens wordt aan alle kanten voorbijgelopen door zijn product de computer. Met rekenen konden we al lang niet meer van het rekentuig winnen en ook in schaken is hij ons de baas, maar nu blijkt de Minwa-supercomputer van het Chinese bedrijf Baidu ook al beter in het herkennen en sorteren van beelden. Minwa bleek sneller dan een mens 1 miljoen plaatjes onder te brengen in 1000 verschillende mappen (categorie├źn) met een foutpercentage van 4,58% (de mens 5%, Microsoft 4,94% en Google 4,8%).
Minwa is een supercomputer bestaand uit 36 serverknooppunten met 72 processoren met 432 kernen en 144 grafische processoren. Het systeem gebruikt de techniek van neurale netwerken, een beetje zoals gedacht wordt dat de hersencellen fungeren. Het systeem was zo afgesteld dat het alleen op de belangrijkste aspecten van een afbeelding lette zoals kleur, vorm, vervorming e.d. Daardoor bleek het systeem zelfs afbeeldingen te herkennen die verdraaid of gespiegeld of vergroot en verkleind waren, kortom, afbeeldingen waaraan geprutst was.
Het bedrijf is nu bezig met een, grotere, supercomputer gesproken woord te analyseren in de hoop de spraakherkenning op een hoger niveau te brengen. Op internet is een interactieve test te vinden om een sorteerwedstrijd met de computer te doen (ik moet er nog eens naar kijken).

Bron: the Guardian

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.