46 miljoen ton waterstof in Frankrijk ‘gevonden’

Waterstofproductie

Waterstof wordt gezien als duurzaam brandstofalternatief, maar heeft ook minder prettige eigenschappen en is als energiebron allesbehalve duurzaam (afb: Shinshu-universiteit)

Al tientallen jaren wordt er gesproken over waterstof als ‘groene’ brandstof, maar dat zit nog. Waterstof komt niet als direct bruikbare stof voor, was de gedachte, en moet met veel energie worden ‘losgeweekt’ worden uit verbindingen als water of methaan. Bij dat laatste procédé ontstaat kooldioxide en dat is het klimaatpaard achter de klimaatwagen spannen.
Niet zo lang geleden werd ontdekt dat dat ‘schone’ stofje wel degelijk zo voorhanden is. Nu schijnt ook in Frankrijk in het mijnbekken van Folschviller in het departement Moezel een ‘sloot’ waterstof te zijn gevonden, zo’n 46 miljoen ton. Hoera?
Vervolgens wordt er weer ronkend gesproken over de geweldige kansen die ‘witte’ waterstof biedt om een fossielloze toekomst te bereiken. Daarbij worden maar even de toch niet onaanzienlijke nadelen van waterstof vergeten, zoals zijn hoge explosiviteit en geringe energiedichtheid (in vergelijking met fossiele brandstoffen), om maar wat te noemen.
Overigens bestond het vermoeden van een waterstofvoorraad in Noordoost-Frankrijk al bijna twee jaar. Ik(=as) neem aan dat het bericht is verspreid omdat de Fransen er nu werk van gaan maken om het explosieve gas naar boven te halen. In Frankrijk wordt al weer gesproken over de economische opbloei van een ‘verdoemde’ mijnstreek en alle banen die gemoeid zouden zijn met dit gasvormige ‘goud’.
Laurent Favre, algemeen directeur van het project, voorspelt de winning van deze reserves niet alleen de economie van Lotharingen zal transformeren, maar Frankrijk ook zal positioneren als een Europese leider op het gebied van natuurlijke waterstof. Hoera voor ons.
De uitdaging is nu om de infrastructuur te ontwikkelen die nodig is om deze veelbelovende hulpbron te exploiteren, te transporteren en efficiënt te gebruiken, heet het. Binnenkort zal de eerste proefboring beginnen, waarna, al die slaagt, de winning ‘serieus’ moet worden aangepakt.

Duurzame brandstof

Er wordt over waterstof als een duurzame brandstof gesproken, maar dat is natuurlijk onzin. Waterstof dat je verbrandt geeft water en daarin zitten de waterstofatomen zeer hecht aan het zuurstofatoom verbonden. Die energiebron ben je met de verbranding kwijt.
Te vrezen valt dat de witte waterstof zal worden gebruikt om staal te produceren. Daar wordt nu kooks voor gebruikt, waarbij veel kooldioxide ontstaat. Gebruik je in plaats van kooks waterstof, dan ben je die als brandstof kwijt (want omgezet in water met de zuurstof van ijzeroxide). Duurzaam?

Bron: Futura-Sciences

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie gegevens worden verwerkt.