Elektrostimulering hersens werkt tegen reisziekte

Elektrodenmuts

De elektrode muts zou met een paar jaar bij de apotheek te koop kunnen zijn (afb: ICL)

Volgens  onderzoekers van het University College in Londen (Eng) zou elektrostimulering van de hersens een probaat middel zijn tegen reisziektes. Dan hebben we het over zaken als zeeziekte en wagenziekte. De techniek zou met een jaar of tot tien op de markt komen. De elektrostimulering zou ook goed zijn voor de verbetering van de concentratie. Misschien iets voor pubers op middelbare scholen.
Reisziekte zou toe te schrijven zijn aan de tegengestelde berichten die de hersens van de mens krijgen die in beweging is. Er zijn middelen tegen, maar die hebben ook bijwerkingen. Zo kan je er slaperig van worden. Dat schijnt de reden te zijn dat er naar alternatieve mogelijkheden wordt gezocht. De onderzoekers pasten een lichte elektrische stroom toe op de hoofdhuid, met het idee die tegenstrijdige berichtgeving te verminderen. De onderzoekers hebben het idee uitgeprobeerd bij 20 rechtshandige proefpersonen. Tijdens het experiment moeten de deelnemers blijven zitten op een scheve (18° uit het lood), draaibare stoel (de draaiing wordt aangestuurd door een motor). De stoel versnelt tot een constante draaiing van 72° per seconde (1/5 omwenteling per seconde).
De deelnemers hebben een muts op hun hoofd met de elektroden die voor de elektrostimulering  van de linkerhersenhelft zorgen. En zowaar, het hielp. Na een elektrostimulering hadden de proefpersonen minder last van de reisziekte.De proefpersonen met de minste klachten hadden er het meeste baat bij. Met een paar jaar zou een dergelijk systeem bij de apotheek kunnen worden gehaald, denken de onderzoekers. Ze denken dat het mogelijk is de kleine stroompjes die gebruikt worden kunnen worden opgewekt met een mobiel. Volgens de onderzoekers zijn de resultaten van de elektrostimulering gelijk of op zijn slechts niet ver verwijderd van de chemische middelen, maar dan zonder bijwerking.

Bron: Futura-Sciences

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.