Leeuwen bijna verdwenen uit West-Afrika

Leeuwin

De mens is in West-Afrika de grootste bedreiging voor de leeuw

De leeuw is bijna verdwenen uit West-Afrika. Volgens  dierenbeschermingsorganisatie Panthera leven daar nog maar 250 volwassen leeuwen en zo’n 150 welpen. 90% daarvan leeft dan nog eens in het Pendjari-reservaat op het grensgebied tussen Benin, Burkina Fasso en Niger, de rest in Senegal en Nigeria.
In West-Afrika leeft slechts 1% van de totale leeuwenpopulatie, die geschat wordt op 35 000. De West-Afrikaanse leeuw onderscheidt zich genetisch van de leeuwen in andere delen van Afrika. De leeuwen hebben in West-Afrika vooral last van de mens. Jachtgebieden van leeuwen worden door de mens in gebruik genomen en mensen jagen zelf ook op prooidieren van de leeuw. Boeren schieten leeuwen af om hun vee te beschermen. “De grootste bedreiging is dat leeuwen hier geen economisch nut hebben”, zegt Philipp Henschel van Panthera. Lokale politici in dit arme deel van Afrika zien de leeuwen niet als potentiële winstbronnen, anders dan elders in Afrika. Het westen zou geld moeten spenderen aan het behoud van de leeuw hier, vindt de organisatie.
Het verdwijnen van grote roofdieren heeft grote gevolgen voor het lokale ecosysteem. Daardoor verandert de soortenrijkheid, maar die verdwijning heeft ook invloed op de vegetatie, de landbouw en zelfs de klimaatverandering,  zo blijkt uit onderzoek. Zo leidt de achteruitgang van de leeuwenstand tot sterke aanwas van bavianen. Die aanwas gaat weer ten koste van kleine hoefdieren en kleine apen, het menu van bavianen. Ook belagen de bavianen de gewassen van de lokale landbouwers.

Bron: Der Spiegel

 

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.