IJs Zuidpool smelt zes keer sneller dan in jaren 80

Sneeuw op Antarctica verdwijnt razendsnel

Antarctica (afb: NASA)

Het ijs op de Zuidpool smelt de laatste jaren zes keer zo snel als veertig jaar geleden, zo hebben onderzoekers uit de VS en van de universiteit van Utrecht becijferd. De zeespiegelstijging zou tussen 1979 en 2017 bijna 1,5 cm hebben bedragen. “Dat is maar het topje van de ijsberg zegt onderzoeker Eric Rignot van de universiteit van Californië in Irvine. “Als dat zo doorgaat dan moeten we de komende eeuwen rekening houden met een stijging van vele meters.”
De onderzoekers baseerden hun conclusies op geschatte hoeveelheden ijs op Antarctica gedurende die bijna veertig. Die schattingen houden rekeningen met de sneeuwval en het verdwijnen van het ijs via de verschillende gletsjers. Daarbij werd gebruik gemaakt van foto’s die van zo’n 350 m hoogte waren genomen door de NASA, van satellietgegevens van verschillende ruimteagentschappen inclusief de opnamen van Landsat die in de jaren 70 begonnen.

Wilkesland

Uit al die beelden becijferden ze dat tussen 1979 en 1990 jaarlijks 40 miljard ton ijs verdween (in vloeibaar water veranderde). Tussen 2009 en 2017 was het jaarlijkse ijsverlies opgelopen tot 252 gigaton, ruim verzesvoudigd.
Rignot: “Wilkesland in Oost-Antarctica heeft altijd al veel bijgedragen aan het ijsverlies, zelfs in de jaren 80. Dit gebied is waarschijnlijk gevoeliger voor klimaatverandering dan werd aangenomen. Dat is belangrijk om te weten aangezien daar meer ijs ligt dan in West-Antarctica en het Antarctisch schiereiland bij elkaar.”

De gebieden die het meeste ijs verliezen liggen dicht bij de, relatief, warme oceaan. “Als door aardopwarming en ozontekort daar meer warmte terechtkomt, dan zal dat voortdurend een bijdrage leveren aan de zeespiegelstijging in de komende decennia”, zegt Rignot.

Bron: Science Daily

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.