Veel polymeerchemicaliën zijn gevaarlijk, van nog meer is niets bekend

Kunststofafval uit oceaan geveegd

Kunststofafval uit de oceaan

Onderzoekers hebben aan de hand van gegevens in databanken moeten constateren dat meer dan 4000 stoffen die in kunststoffen worden gebruikt schadelijk zijn. Van Zo’n 10 000 zijn de gezondheidseffecten niet eens of nauwelijks bekend. De onderzoekers waren op zoek naar gegevens van meer dan 16 000 verbindingen die in kunststoffen worden toegepast.
Het gaat om stoffen die worden toegepast om aan kunststoffen de gewenste eigenschappen te geven zoals, weekmakers, stabilisatoren en kleurstoffen. Van ten minste 4200 stoffen vonden ze dat die zich ophoopten in het lichaam en/of giftig waren. Volgens onderzoeksleider Martin Wagner van de Noorse universiteit voor wetenschap en technologie (NTNU) in Trondheim is dat nogal onthutsend. Van ruim 10 000 verbindingen konden de onderzoekers geen risicogegevens vinden en van 9000 niet in welke kunststoffen die werden toegepast.
Goede informatie zou lastig te vinden zijn aangezien bedrijven die kennis liever voor zich zouden houden, stelt Wagner. Daarom is het ook belangrijk om die gegevens te pakken te krijgen (als die er al zijn, voeg ik=as er aan toe). Het rapport wordt gepresenteerd terwijl er bij de Verenigde Naties een nieuwe rond in gaat om te komen tot een verdrag over het vermindering van de kunststofvervuiling.

Open kaart

Van de kwalijke stoffen worden er al zo’n duizend gereguleerd door een overeenkomst over persistente organische vervuilers, maar meer dan 3600 niet. Volgens de onderzoekers zouden die op een rode lijst moeten komen. “Het is duidelijk”, zegt Wagner, “dat er iets moet gebeuren.” De onderzoekers vinden ook dat de bedrijven open kaart in deze zouden moeten spelen.

Bron: Nature

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.