Zou je van tuinieren of golfen ALS kunnen krijgen?

Golfer Greg Norman

Golfer Greg Norman (afb: WikiMedia Commons)

Bepaalde liefhebberijen zoals golfen, tuinieren of jagen zouden bij mannen wel eens de kans kunnen verhogen om de ongeneeslijke en dodelijke spierziekte ALS (amyotrofe laterale sclerose) te krijgen, denken wetenschappers. Golfende mannen zouden een drie keer hogere kans op de ziekte geven.
Er schijnen veel activiteiten te zijn die de kans vergroten om ALS te krijgen, maar de onderzoekers van de universiteit van Michigan vonden dat sommige activiteiten bij mannen de kans meer vergroten dan bij vrouwen. “We weten dat werken in de industrie of de handel de kans om ALS te krijgen vergroot, maar het wordt steeds duidelijker dat bepaalde liefhebberijen ook invloed kunnen hebben”, zegt hoofdauteur Stephen Goutman. Hoe dat komt is nog niet duidelijk.
De onderzoekers bestudeerden 400 proefpersonen met ALS en 300 zonder en onderzochten wat hun liefhebberijen waren. Golfen bleek de kans op ALS drie keer zo groot te maken voor mannen. Tuinieren, houtbewerken en jagen gaven ook een grotere kans om die ziekte te krijgen bij mannen. Bij vrouwen was zo’n verband er niet. Geen van de hobby’s voorspelde een kans om de ziekte op jonge leeftijd te krijgen of er aan te overlijden. Dat gold voor zowel mannen als vrouwen.
Goutman: “Het is opmerkelijk dat die risicofactoren opgaan voor mannen.” Hij moest wel erkennen dat dat misschien kwam doordat er relatief weinig vrouwelijke proefpersonen waren.

Bestrijdingsmiddelen

Dat liefhebberijen een risicofactor kunnen vormen is opmerkelijk, maar de onderzoekers wagen toch een gok. Bij golfen zou het te maken kunnen hebben met het gebruik van bestrijdingsmiddelen op de golfbanen. Dan heb je ook meteen tuinieren te pakken. Bij houtbewerking zou dat verhoogde risico te maken kunnen hebben met stoffen als formaldehyde die daarbij gebruikt worden.

“Ons doel is de beroepen en liefhebberijen te vinden die het risico op ALS vergroten als eerste stap om de ziekte te voorkomen”, zegt medeonderzoekster Eva Feldman. “Voor een ziekte als Alzheimer zijn roken en overgewicht risicofactoren die de kans met 40% vergroten. Ons doel is zo’n lijst op te stellen voor ALS.”
Wellicht dat het dan ook mogelijk is een breder onderzoek te doen met meer proefpersonen. Het is natuurlijk een beetje vreemd dat je moet toegeven dat je de relatie bij vrouwen niet goed kan leggen doordat er te weinig vrouwelijke proefpersonen zijn geweest, of is ALS een ziekte die vooral mannen krijgen. Niet per se, blijkt, dus….

Bron: Science Daily

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.