Heineken-prijzen toegekend

HeinekenprijzenDe Koninklijke Nederlandse Akademie van Wetenschappen heeft de vijf winnaars bekendgemaakt van de Heinekenprijs 2014. De prijs, waar een geldbedrag van 1 miljoen dollar (ongeveer € 700 0000) is verbonden, viert zijn vijfstigste verjaardag.  Al eerder werd bekend gemaakt dat de Nederlandse kunstenares Wendelien van Oldenborgh de Heineken-prijs voor de kunst had gewonnen.
Christopher Dobson van de universiteit van Cambridge (Engeland) kreeg de prijs voor biochemie en biofysica voor zijn onderzoek aan het misvouwen van eiwitten in het lichaam en hoe dat kan leiden tot ouderdomsziektes als Alzheimer, Parkinson en suikerziekte. Kari Alitalo van de universiteit van Helsinki kreeg de Heineken-prijs voor geneeskunde voor zijn onderzoek aan de groei van lymfe- en bloedvaten en die kennis zou kunnen worden ingezet voor de bestrijding van kanker en andere ziektes.

Jaap Sinninghe Damsté van het Nederlandse instituut voor zee-onderzoek (NIOZ) werd gelauwerd met de Heineken-prijs voor milieu voor zijn bijdrage aan de ontdekking en ontwikkeling van ‘chemische fossielen’, die kunnen helpen bij het ontrafelen van de ontstaansgeschiedenis van de biosfeer op aarde. Aleida Assmann hoogleraar Engels aan de universiteit van Konstanz kreeg de Heineken-prijs voor geschiedenis voor haar studie naar het culturele geheugen en de manier waarop gemeenschappen omgaan met het verleden.

James McClelland van de Stanford-universiteit (VS) kreeg de C.L. de Carvalho-Heineken-prijs, vernoemd naar de dochter van Freddy, voor geesteswetenschappen voor zijn onderzoek aan neurale netwerken als model voor kennisprocessen in de hersens. Al eerder was bekend gemaakt dat  Wendelien van Oldenborgh de Heinekenprijs voor de kunst had gewonnen.

Bron: Alpha Galileo

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.