Het gaat om Londen, München en Parijs…

ICT in Europa

ICT-anië in Europa

Als het om informatie- en communicatietechnologie gaat (ict) dan moeten we hier in Europa vooral naar Londen, München en Parijs gaan. Amsterdam scoort samen met Zuidoost (de Bijlmer) ook nog aardig, zo blijkt uit een rapport van de Europese commissie.
De meeste ict-activiteiten in Europa vinden plaats in 34 regio’s in 12 landen, waaronder dus Amsterdam en de Bijlmer. Belangrijke ingrediënten voor een goede ict-locatie zijn de nabijheid van toponderzoekinstituten en de aanwezigheid van durfkapitaal. Het blijkt dat vooral Londen, Parijs en München goed scoren bij het aantrekken van kapitaal. Kennelijk is het geld belangrijker dan de aanwezigheid van toponderzoek.  Voor het rapport zijn zo’n 1300 EU-regio’s bekeken. Daarbij werd op drie zaken gelet: de commerciële activiteit in de ict, het onderzoek op dat terrein en de innovatie. Ook werd gekeken naar de betekenis van ict in economisch opzicht en naar de internationale samenwerking. Dat leverde alles bij elkaar 42 indicatoren op, waarvoor konden de regio’s punten krijgen. 14% van de regio’s scoorden boven de 20 punten. De top 34 zat tussen de 40 en 100 punten.

Het bleek de onderzoekers dat de beter gekwalificeerde ict-regio’s bijna altijd in oude industriegebieden waren te vinden, goed bedeeld zijn met onderzoeks- en opleidingsmogelijkheden en een langetermijnbeleid hebben op het gebied van onderzoek en innovatie, maar ook dat historisch toeval een rol speelt. Opvallend is natuurlijk dat Europese hoofdsteden aardig scoren. Ook liggen de 34 belangrijkste ict-regio’s in Europa vaak bij elkaar in de buurt. Zo vormen West-Duitsland, België en Nederland een relatief dicht be-ict-d gebied.

Bron: Eurekalert

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.