Nieuw griepmedicijn vermindert ook besmettingsgevaar

baloxavirHet griepmedicijn baloxavir (merknaam Xofluza) zou het eerste griepmedicijn zijn dat niet alleen het griepvirus bestrijdt, maar dat er ook voor zou zorgen dat het risico vermindert dat de grieppatiënt anderen besmet. Een ideetje voor een coronamedicijn?
Het middel is al goedgekeurd in Australië en zou al gebruikt zijn in Japan, de VS en enkele andere landen om griepepidemieën te bestrijden. Apotheek.nl kent het niet.
Onderzoekers van het Dohertyinstituut in Melbourne en het Imperial College in Londen wilden testen of het middel de verspreiding van het griepvirus tegenging. Ze onderzochten dat bij proefdieren (fretten) in een ‘woningomgeving’ met direct en indirect contact. Ze vergeleken de resultaten met die van een ander griepmedicijn: oseltamivir, beter bekend als Tamiflu .

Onmiddellijk

Het bleek dat baloxavir de overdracht van het virus op andere proefdieren verminderde en wel onmiddellijk. Bij oseltamivir was daar niets van te merken. Volgens Leo Yi Yang Lee is deze vinding van groot belang om de verspreiding van het griepvirus binnen de perken te houden. Het zou trouwens een aardige idee zijn voor de bestrijding van heftiger virussen zoals SARS-Cov-2.
Lee: “Een enkele dosis bekort de duur de ziekte terwijl het meteen de kans verkleint dat anderen het virus krijgen.” Volgens medeonderzoekster Wendy Barclay van het ICL is dit resultaat opzienbarend. “We weten dat griep ernstige gevolgen kan hebben voor mensen met een aangetast afweersysteem zoals ziekenhuispatiënten. Daarbij is het voorkomen van besmetting essentieel.”

Er wordt nu gekeken of het resultaat ook bij mensen is te herhalen. Barclay: “Als verder onderzoek dat bevestigt, dan kan baloxavir een grote invloed krijgen op de komende griepuitbraken.”

Bron: Science Daily

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.