Meniscus groeit weer met stamcellen

Veel sporters hebben problemen met slechtfunctionerende of zelfs afwezige menisci. Dat loopt moeilijk. Een enkele stamcelinjectie zou dat probleem kunnen verhelpen, suggereert een artikel van orthopedisch chirurg Thomas Vangsness in het wetenschapsblad Journal of Bone and Joint Surgery.

Vangsness spoot zogeheten volwassen mesenchymatische stamcellen in de knie, nadat een deel of het geheel van de meniscus was weggenomen. De meeste van de 55 proefpersonen (tussen de 18 en 60) meldden dat de pijn verminderde. In het daaropvolgende jaar groeide bij een deel de meniscus met tenminste 15% weer aan: bij 24% van de patiënten met een lage dosis en bij 6% van de patiënten met een hoge. In het tweede jaar na de injectie  stopte die groei. “Dat laat zien dat hoge doses mesenchymatische stamcellen veilig kunnen worden toegediend. Er ontstaat geen abnormale weefselvorming”, zegt Vangsness. “Dat is nooit eerder gebeurd.”
De patiënten waren willekeurig in drie groepen ondergebracht: een groep van 18 patiënten kreeg zeven tot tien dagen na de operatie een lage doses van 50 miljoen stamcellen, de tweede groep van 18 kreeg een dosis van 100 miljoen stamcellen en de derde controlegroep van 19, die natriumhyaluronaat, een soort ‘smeermiddel’ dat bij artrose (botslijtage) wel wordt toegepast, kreeg ingespoten. De patiënten werden twee jaar gevolgd met behulp van MRI– en röntgentechnieken. De meeste patiënten had in mindere of meerdere mate artritis. Ernstige artritispatiënten werden van de studie uitgesloten.  Geen enkele patiënt uit de derde groep liet een groei van de meniscus van 15% of meer zien. Patiënten die ook artritis hadden kregen na een injectie met stamcellen minder pijn en soms groeide de meniscus aan. Dat gebeurde niet in de controlegroep.
“De studie toont aan dat mesenchymatische stamcellen de potentie hebben om de conditie van het kniegewricht te verbeteren”, zegt Vangsness. “En dat met één injectie. Wat als je de patiënten een serie injecties geeft?” Ik hoor het al: het vervolgonderzoek is onderweg.

Bron:http://www.eurekalert.org/pub_releases/2014-01/aaoo-sct011614.php

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.