Orang-oetans verdwijnen in hoog tempo

Orang-oetans verdwijnen in rap tempo

Gebieden waar relatief veel apen per vierkante kilometer wonen, worden steeds schaarser in Borneo (afb: Voigt et.al.)

Vooral door de jacht verdwijnen de orang-oetans in Borneo in hoog tempo. Tussen 1999 en 2015 zouden meer dan 100 000 gedood zijn, zo blijkt uit onderzoek van, onder meer, Maria Voigt van het Max Planck-instituut voor de evolutionaire antropologie in De laatste zestien jaar zijn op Borneo meer dan 100 000 orang-oetans gedood, vooral door de jacht. Wel blijken er meer van die apensoort te zijn dan gedacht.Leipzig.  Het merendeel daarvan leefde in intact of selectief beheerd regenwoud, waar ook de meeste van deze apen leven. De verliezen elders waren procentueel veel hoger.

“Het doden van orang-oetans is doodsoorzaak nummer een”, zegt medeonderzoeker Serge Wich van de John Moores-universiteit in Liverpool. De apen worden bejaagd voor voedsel, maar ook omdat ze een bedreiging zouden zijn van de landbouwgewassen. Ook worden volwassen apen gedood om de jongen te stelen voor de handel.
Er leven nu, ruw geschat, nog tussen de 70 000 en 100 000 orang-oetans in Borneo. Dat is aanzienlijk meer dan tot nu toe aangenomen. Orang-oetans komen alleen voor op Borneo en Sumatra, waar ze eveneens bedreigd zijn in hun voortbestaan. Oerang-oetans die zich ophielden in minder beboste en tot landbouwgebieden omgevormd oerwoud hadden het nog zwaarder. In een streek verdween 75% van de populatie in 16 jaar tijd.

Ontbossing

Uit satellietgegevens blijkt dat het bosoppervlak in Borneo tussen 1973 en 2010 met 30% is achteruitgegaan. In de komende 35 jaar zal ontbossing leiden tot een verlies aan apen van 45 000 of meer, zo becijferde Voigt. Wich: “Als je daar de jacht bij optelt heb je een dodelijk mengsel.” De onderzoekers verwachten wel dat uitsterving niet aan de orde is doordat er ook nog groepen leven in beschermde en duurzaam beheerde bossen leven, maar dat het (ook) met de orang-oetan in het wild niet goed gaat lijkt geen overdreven uitspraak, ook al zijn er nu meer dan gedacht.

Bron: Science News

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.