“Je bent duur uit als je koffie drinkt voor je winkelt”

KoffieapparaatHet lijkt er op dat het niet verstandig is om koffie te drinken voor je gaat winkelen. Mensen die dat deden gaven aanzienlijk meer uit (50%) en kochten meer (30%) dan mensen die vooraf water of decaf dronken, constateerden onderzoekers van de universiteit van Zuid-Florida. Coffeïne moet de ‘schuldige’ zijn.
“Coffeïne is een krachtig pepmiddel dat zorgt voor dopamine in de hersens”, zegt Dipayan Biswas. “Die stof stimuleert geest en lichaam. Dat leidt tot een hogere energietoestand waardoor de impulsiviteit vergroot wordt en de zelfbeheersing daalt.” Dat leidt dus tot mee uitgaven en meer impulsieve bestedingen, wil de marketinghoogleraar maar zeggen.
In de proefopzet was de te bezoeken winkel voorzien van een espressobar bij de ingang van een winkel, een in Frankrijk en een in Spanje. Driehonderd winkelaars kregen gewone koffie (de helft) en de rest decaf of water. De koffieleuten bleken, zoals al verklapt, meer te hebben uitgegeven en meer aankopen te hebben gedaan dan de niet-gedrogeerden.

Het bleek dat de coffeïne ook invloed had op wat de winkelaars kochten. De koffiedrinkers kochten vaker niet erg essentiële zaken dan de decaf- en waterdrinkers zoals geurtjes en kaarsen. Er was weinig verschil tussen de ‘nuttige’ aankopen die de twee groepen deden. Ook een proef met webaankopen gaf soortgelijke resultaten. Daarbij moesten tweehonderd bedrijfskundestudenten kiezen uit een lijst van 66 mogelijkheden. Het lijkt dus verstandig om vooral geen koffie te drinken voor je je inkopen gaat doen.

Bron: Science Daily

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.