Persbureau AP wil geen ki-artikelen

Het Amerikaanse persbureau Associated Press heeft richtlijnen voor zijn journalisten opgesteld over het gebruik van kunstmatige intelligentie. Volgens die regels zijn artikelen die gecreëerd zijn door ki-systemen uit den boze. Hetzelfde geldt voor beelden van de nieuwsdienst.
AP is vooralsnog een van de weinige nieuwsorganisaties die regels heeft opgesteld voor het gebruik van ki. De journalistiek denktank Poynter-instituut zei dit voorjaar dat het voor nieuwsorganisaties nu een goed moment is om regels op te stellen voor het gebruik van ki. Alles wat van ki-systemen komt moet terdege nagetrokken worden, maar dat geldt natuurlijk voor alle nieuwsbronnen, stelt AP. Beeld- of geluidsmateriaal dat door ki is gegenereerd moet volgens ki niet gebruikt worden, tenzij het veranderde materiaal zelf onderdeel van het verhaal is.
Ook het (web)blad Wired zou zulke richtlijnen hanteren. Lezers moeten er van op aan kunnen dat alles wat ze zien, lezen en horen is nagetrokken, geloofwaardig en zo eerlijk mogelijk is, schreef Poynter in een hoofdartikel. Verschillende media hebben laten weten dat ki wel degelijk een bijdrage kan leveren aan de verbetering van de journalistiek bijvoorbeeld in het maken van samenvattingen van artikelen voor een lezersnieuwsbrief, bij het maken van koppen of ideeën voor verhalen.

Hoe lang nog?

De vraag is dan natuurlijk wel hoe lang het nog duurt voor de volgende stap gezet wordt. Verschillende minder serieuze nieuwsmedia, vooral die op het web, maken al volop gebruik van ki om artikelen te produceren (zie ook elders in dit blog). AP geeft zelf ook aan dat de huidige regels niet voor eeuwig zijn. Regelmatig kijkt een groep naar de veranderingen en vorderingen op dit terrein.

Bron: ABC News

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.