Supergeleiderdeskundige Rangas Dias in zwaar weer

Ranga Dias

Ranga Dias (afb: universiteit van Rochester)

Ranga Dias heeft vrij recent in een paar artikelen gemeld dat hij met collega’s materialen heeft gevonden die bij kamertemperatuur supergeleidend zijn. Nou waren dat niet heel praktische vindingen aangezien de hoeveelheden minimaal waren en de druk nogal hoog moest zijn. Die artikelen oogstten een hoop kritiek en het imago van de onderzoeker raakte nogal besmeurd. Nu lijkt het befaamde Physical Review Letters een artikel mede van Dias te hebben teruggetrokken. Dat ging niet over supergeleiding, maar die terugtrekking is allesbehalve goed voor zijn toch al ondermijnde reputatie.
Het lijkt er op dat Dias en/of zijn collega’s hebben geknoeid met de onderzoeksresultaten. Dias heeft tot nu toe alle eerdere klachten van de hand gewezen, maar nu lijkt toch ook bij zijn werkgever, de universiteit van Rochester (VS), de alarmbellen te zijn afgegaan. Een onafhankelijk commissie zal zijn wetenschappelijke gedrag nader onderzoeken, stelde een woordvoerster van de universiteit.

Negen van de tien auteurs gingen akkoord met de terugtrekking. Alleen Dias bleef erbij dat het artikel de onderzoeksgegevens naar waarheid had weergegeven. Overigens hield hij wel de mogelijkheid open dat er fouten waren geïntroduceerd door het gebruik van Adobe Illustrator voor het weergeven van de resultaten door een van zijn collega’s. Dat zou zonder (boos) opzet zijn gebeurd. Dit verhaal zal ongetwijfeld worden vervolgd.

Bron: New York Times

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.