In 13 jaar aantal politiedoden in VS bijna verdubbeld

Joanna Drowos telt politiedoden

Joanna Drowos (FAU): Meer onderzoek nodig…

Tussen 1999 en 213 is het aantal politiedoden in de VS toegenomen van 279 (2000) tot 507 per jaar. In die periode kwamen 5 511 mensen om door toedoen van officiële opsporingsdiensten. Zwarte en latijnse Amerikanen waren oververtegenwoordigd onder de politiedoden, andere blanken, Aziaten en bewoners van pacifische afkomst waren ondervertegenwoordigd. De onderzoekers van de Florida Atlantic-universiteit vonden dat er grote verschillen waren tussen afkomst, staten en ook tussen districten.
De gegevens voor hun studie haalden de onderzoekers uit het Compressed Mortality File en uit de webdatabank CDC Wonder. Zoals gezegd waren de verschillen regionaal groot. Zoals te verwachten vielen de meeste doden onder mannen in de leeftijd van 15 tot 44%, veel minder in de landelijke gebieden. Bij zwarte Amerikanen ging het dan vooral om de centra van grote steden of stedelijke gebieden met een piek in Nevada en en het laagste cijfer in Noord-Carolina. 30% van de politiedoden betrof zwarte Amerikanen, die 13% van de bevolking van de VS uit maken. Onderzoekster Joanna Drowos vindt dat er nog veel meer onderzoek gedaan moet worden (geen opmerkelijke conclusie voor een onderzoekster). “Misschien helpt  dat het aantal doden terug te brengen.

De Amerikaanse politie is een van de dodelijkste ter wereld. De politie in dat land schoot in maart 2015 111 mensen dood. Dat zijn er meer dan twee keer zoveel als de Britse politie in de afgelopen honderd jaar, zo blijkt uit onderzoek van ThinkProgress.com. Toegegeven, maart was uitzonderlijk, maar ook februari was dodelijk met ‘maar’ 75 doden door politiegeweld. Gemiddeld wordt nu in de VS om de 6,5 uur iemand door de politie doodgeschoten, 70 keer meer dan in welk eerstewereldland ook. In Groot-Brittannië werden de afgelopen honderd jaar 52 mensen door de politie omgebracht en in Canada schoot de politie 14 mensen dood over heel 2014, wat al rijkelijk veel is. In Nederland vallen er gemiddeld 3 doden per jaar. Tussen 2010 en 2014 werden in het Amerikaanse Albuquerque met een half miljoen inwoners 26 mensen door de politie gedood. In Engeland, waar 52 miljoen mensen wonen, kwamen 4 mensen om bij politiegeweld.

Bronnen: EurekAlert, welingelichtekringen.nl

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.