Geen naalden meer bij de tandarts

Verdovingsspuit bij de tandarts

Panisch?

Ik heb het nooit zo’n marteling gevonden, die prikjes die de tandarts of mondhygiënist(e) uitdeelt om de kaak te verdoven, maar kennelijk ben ik niet voorbeeldig. Er zijn tenminste onderzoekers geweest die de verdovingsprik wilden vervangen en dat schijnt ze nu gelukt te zijn: de prik is een stroomstoot geworden (plus hydrogel met verdoving). Zou dat echt veel minder ongemakkelijk zijn?

Onderzoekster Renata Vianna Lopez van de universiteit van Sao Paolo (Bra) denkt dat de stroomstoot geld kan besparen, prettig voor de patiënten is, makkelijk toe te passen en het risico op vergiftiging wegneemt. Het schijnt toch dat er heel wat mensen panisch zijn voor de naald, waardoor ze tandartsbezoek uitstellen of helemaal niet naar de tandarts gaan. Voor deze patiënten is er wel een oplossing. Die krijgen eerst een pijnstiller ‘ingebed’ in een hydrogel, zalf of verstuiver. Hydrogels die lidocaïne of prilocaïne bevatten worden het meest gebruikt, stelt het persbericht.
De onderzoekers bekeken of ze deze verdovers beter in het lichaam konden  krijgen om helemaal niet meer te hoeven prikken. Dat bleek te doen te zijn met een elektrisch stroompje (iontoforese heet zoiets). De onderzoekers gebruikten daarbij de hydrogel. Ze probeerden het uit op een varken. Het bleek dat de verdoving snel en lang werkte. Volgens de onderzoekers is de techniek niet alleen door de tandarts te gebruiken, maar ook, bijvoorbeeld, bij kankerbehandelingen. “De laatste jaren hebben wij aan medicijnafgiftesystemen gewerkt bij verschillende huid- en oogziektes”, zegt Lopez. “Daarbij hebben we nanotechnologie, iontoforese en sonoforese (afgifte met behulp van geluid;as) gebruikt om de stoffen in het lichaam af te leveren.”

Bron: Alpha Galileo

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.