Gezicht ‘geboetseerd’ louter op basis DNA

Gabriel Weston

Foto Gabriel Weston

Flauwekul, denk je, een gezicht tekenen louter op basis van DNA, maar Gabriel Weston liet in het BBC-programma Catching History’s Criminals: The Forensics Story, zien dat dat allerminst onzin is. Zij stuurde haar DNA anoniem naar een lab in België en daar wist Peter Claes op basis van haar genetische materiaal een behoorlijk lijkend beeld te construeren van haar gezicht.

Bij het tekenen van het gezicht gebruiken onderzoekers bepaalde genetische merkpunten in het DNA. Peter Claes van de Katholieke universiteit Leuven, een specialist in medische beeldtechnieken, was het ‘slachtoffer’ die de genetische compositietekening maakte. Samen met Amerikaanse collega’s heeft hij een databank gebouwd, waarin gezichtskenmerken aan DNA worden gekoppeld. Op basis van die databank kan hij aan de hand van slechts 20 genen in het monster een gezicht construeren. Volgens Claes bevat DNA veel informatie waaraan forensisch onderzoekers iets hebben. “Ik kan zeggen of je wenkbrauwen naar voor steken of je kin”, zegt hij tegen Weston. “Jij hebt een zeer prominente, specifieke kin in vergelijking met de gemiddelde Europeaan, wat volgens mij geen slecht resultaat is. Je wangen zijn glad, maar dat is natuurlijk een riskant gebied, omdat veel afhangt van het dieet.”

compositiefoto van Gabriel Weston op basis van haar DNA

Compositiefoto van Gabriel Weston op basis van haar DNA (foto: BBC)

De compositiefoto gelegd op de foto van het origineel toont grote overeenkomsten. De ogen, neus, mond en kin zitten ongeveer op de goede plaats, maar de trekken zijn wat ronder dan in werkelijkheid. Nu kan de politie nog niet zo’n compositiefoto tonen in de hoop de dader te vatten, vindt de scribent van de BBC, maar volgens Claes is dat niet de methode. “Als ik dit resultaat aan een rechercheur geef, dan hoeft dat niet noodzakelijkerwijs een publicabele foto te zijn. Ik zou zeggen: Je zoekt naar een vrouw met een specifieke kin en vorm van de wenkbrauwen. Als je verdachten hebt, dan kun je je daar op richten.” De techniek zou nog in de kinderschoenen staan, maar zich snel ontwikkelen. Het aantal genen dat wordt meegenomen is al verhoogd van 20 naar 200 en het lijkt er op dat de genetische compositietekening alleen maar beter zal worden, zo meldt de BBC.

Bron: BBC

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.