Schil cashewnoten bruikbaar tegen MS?

anacardinezuur

De structuurformule van anacardinezuur (afb: WikiMedia Commons)

In labproeven met diercellen en dieren is aannemelijk gemaakt dat een chemische verbinding die in de schil van cashewnoten zit het herstel van de myelinelaag rond de uitlopers van zenuwcellen bevordert. Die laag wordt bij multipele sclerose (MS) door een autoimmuunreactie aangetast met ernstige gevolgen voor de patiënt.
“Dit is een opmerkelijke vinding”, zegt Subramaniam Sriram van de VanderBiltuniversiteit. “Dit zou een nieuwe route kunnen zijn naar een behandeling om de ravage die bij MS en aanverwante wordt aangericht te herstellen.”
Uit eerder onderzoek van Sriram en collega’s bleek dat het interleukine-33 (IL-33) betrokken is bij de vorming van myeline. Dat eiwit regelt, onder meer, de afweerreactie (zoals alle interleukines bij de afweer betrokken zijn). Zoals gezegd is MS een autoimmuunziekte, waarbij het afweersysteem het eigen organisme aanvalt (in dit geval dus de myelinelaag).

Anacardinezuur

De schil van de cashewnoot bevat anacardinezuur. De onderzoekers raakten geïnteresseerd in die verbinding omdat dat een enzym remde dat de activiteit van het gen dat codeert voor het eiwit histonacetyltransferase (HAT) stuurt. Alles wat de aanmaak van HAT remt bevordert de aanmaak van IL-33.

De onderzoekers toonde werkzaamheid van het anacardinezuur op een aantal manieren aan: in proeven met rattencellen en met ratten. Daarbij bleek het positieve effect op de myelinevorming. Sriram vindt de resultaten zo bemoedigend dat hij en de zijnen verder gaan speuren.

Bron: EurekAlert

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.