NSA speelt hoofdrol bij droonmoorden VS

Moorddroon

Het moordwapen (foto: rt.com)

Volgens documenten die afkomstig zijn van Edward Snowden speelt de gewraakte Amerikaanse veiligheidsdienst NSA een hoofdrol in het droonmoordprogramma van de VS, zo schrijft het Franse blad Le Monde op gezag van de Washington Post.
De nu vrijgekomen documenten gaan vooral over een El Qaida-doelwit van het moordprogramma van Obama, Hassan Ghul. Ghul werd in oktober vorig jaar vermoord met behulp van een droon. Dat gebeurde na het onderscheppen door de NSA van een e-bericht van zijn vrouw waaruit zijn verblijfplaats kon worden opgemaakt. Dat had de NSA een jaar gekost waarbij ingebroken werd in computers en verdachten werd gevolgd met geavanceerde systemen.
Dit voorbeeld toont volgens de Washington Post aan dat de NSA minstens zo’n belangrijke rol speelt in de droonaanvallen als de CIA. De NSA had zelfs mensen ter plaatse. De samenwerking tussen de CIA en de NSA is stevig.  Waar de CIA mensen ter plekke stuurt die gevaarlijke missies uitvoeren, hebben agenten van NSA 10 keer zoeel middelen, 20 keer zo veel geld en honderd keer zo veel grijze cellen, stelt Le Monde.
De documenten gaan niet erg in op de technieken die gebruikt werden bij het vermoorden van Ghul, maar het lijkt er op dat de acties van de NSA het meest hebben bijgedragen aan het ‘succes’ van de operatie. Daarbij, stel de Post, bleken de afluistertechnieken het populairst waren; juist die technieken die de NSA in een slecht daglicht hebben gebracht. Die onderscheppingstechnieken zouden bij één operatie de NSA 24 versleutelde berichten, 16 codesleutels, 30 onversleutelde berichten en 100 weergaven van gesprekken hebben opgeleverd, zo blijkt uit een van de documenten.
Een woordvoerder van de NSA houdt er nog maar steeds op dat de dienst Amerika beschermt tegen buitenlandse bedreigingen zoals terrorisme of de verspreiding van massavernietigingswapens door het verzamelen van inlichtingen over buitenlandse ‘doelwitten’. Nog even en we gaan applaudisseren.

Bron: Le Monde

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.